Најскупљи фудбалер свих времена - Пол Погба!

Пол Погба је званично постао најскупље плаћени фудбалер у историји игре.

Фудбал 10.08.2016 | 00:15
Најскупљи фудбалер свих времена - Пол Погба!
Манчестер Јунајтед је платио Јувентусу 105 милиона евра (плус бонуси) за Француза којег је пре само четири године пустио у Торино за два милиона.

"Ово је прави клуб за мене да остварим све чему се надам. Мајка ми је рекла да ћу се једног дана вратити на Олд Трафорд, то је била моја судбина. Осећам се као да сам се вратио кући, после одмора", рекао је Погба.

Менаџер Јунајтеда Жозе Мурињо сматра да би Погба могао да буде "срце клуба" у наредних десетак година.

Јунајтед је надмашио претходна два највећа трансфера која су била око 100 милиона евра, Кристијана Роналда из својих редова у Реал Мадрид, те Гарета Бејла из Тотенхема у исти шпански клуб.

Погба се у Јунајтед враћа после четири године у Јувентусу с којим је сваке сезоне освајао титулу у Серији А и пре две играо финале Лиге шампиона.

Он је четврто појачање Јунајтеда овог лета, после Ерика Баилија, Хенриха Мхитарјана и Златана Ибрахимовића.

Јунајтед је први енглески клуб у последњих 20 година који је поставио трансфер рекорд, након Њукасл Јунајтеда који је платио 15 милиона фунти 1996. године (еквивалетно данашњих 25, што је 30 милиона евра) Блекбурну за Алана Ширера.

Погба је у Јунајтед први пут стигао 2009. из Авра као 16-годишњак, али није добио очекивани статус у првом тиму када је постао професионалац код Алекса Фергусона, па је одлучио да напусти "Театар снова" 2012.

За Јувентус је одиграо 178 утакмица и постигао 34 гола, али је одбио нови уговор овог лета, као и понуду из Реал Мадрида, како би се вратио "кући".

"Збогом не значи ништа, битно је само време које смо провели заједно. Носим из Јувентуса део вас, а вама остављам део себе", поручио је Француз вероватно разочараним навијачима "Старе даме" у серији порука на друштвеним мрежама.

Повратак Погбе у Јунајтед је била главна трансфер сага овог лета, који је изазвао различите реакције у свету фудбала.

Док Тијери Анри, Патрик Вијеира, Рајан Гигс, Зинедин Зидан, па и Арсен Венгер сматрају да је "изузетан", "један од најбољих", "има све", "комплетан", "зрео", неки попут Герија Линекера и Пола Сколса истичу да је "најпрецењенијих играч на свету", те да "не вреди толико новца".

Погба има 23 године, у каријери је освојио осам трофеја, све са Јувентусом, а осим Роналда и Бејла, надмашио је трансфере величина какве су Зинедин Зидан и Луис Фиго.

Јувентус је на трансферу Погбе остварио чист профит од 72,6 милиона евра, када се одузму разни трошкови, бонуси, плате.

Потенцијалних 11 Јунајтеда: Де Хеа – Шо, Баили, Смолинг, Валенсија – Погба, Шнајдерлин (Карик) – Мхитарјан, Марсијал (Лингард), Руни – Ибрахимовић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар