Najskuplji fudbaler svih vremena - Pol Pogba!

Pol Pogba je zvanično postao najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji igre.

Fudbal 10.08.2016 | 00:15
Najskuplji fudbaler svih vremena - Pol Pogba!
Mančester Junajted je platio Juventusu 105 miliona evra (plus bonusi) za Francuza kojeg je pre samo četiri godine pustio u Torino za dva miliona.

"Ovo je pravi klub za mene da ostvarim sve čemu se nadam. Majka mi je rekla da ću se jednog dana vratiti na Old Traford, to je bila moja sudbina. Osećam se kao da sam se vratio kući, posle odmora", rekao je Pogba.

Menadžer Junajteda Žoze Murinjo smatra da bi Pogba mogao da bude "srce kluba" u narednih desetak godina.

Junajted je nadmašio prethodna dva najveća transfera koja su bila oko 100 miliona evra, Kristijana Ronalda iz svojih redova u Real Madrid, te Gareta Bejla iz Totenhema u isti španski klub.

Pogba se u Junajted vraća posle četiri godine u Juventusu s kojim je svake sezone osvajao titulu u Seriji A i pre dve igrao finale Lige šampiona.

On je četvrto pojačanje Junajteda ovog leta, posle Erika Bailija, Henriha Mhitarjana i Zlatana Ibrahimovića.

Junajted je prvi engleski klub u poslednjih 20 godina koji je postavio transfer rekord, nakon Njukasl Junajteda koji je platio 15 miliona funti 1996. godine (ekvivaletno današnjih 25, što je 30 miliona evra) Blekburnu za Alana Širera.

Pogba je u Junajted prvi put stigao 2009. iz Avra kao 16-godišnjak, ali nije dobio očekivani status u prvom timu kada je postao profesionalac kod Aleksa Fergusona, pa je odlučio da napusti "Teatar snova" 2012.

Za Juventus je odigrao 178 utakmica i postigao 34 gola, ali je odbio novi ugovor ovog leta, kao i ponudu iz Real Madrida, kako bi se vratio "kući".

"Zbogom ne znači ništa, bitno je samo vreme koje smo proveli zajedno. Nosim iz Juventusa deo vas, a vama ostavljam deo sebe", poručio je Francuz verovatno razočaranim navijačima "Stare dame" u seriji poruka na društvenim mrežama.

Povratak Pogbe u Junajted je bila glavna transfer saga ovog leta, koji je izazvao različite reakcije u svetu fudbala.

Dok Tijeri Anri, Patrik Vijeira, Rajan Gigs, Zinedin Zidan, pa i Arsen Venger smatraju da je "izuzetan", "jedan od najboljih", "ima sve", "kompletan", "zreo", neki poput Gerija Linekera i Pola Skolsa ističu da je "najprecenjenijih igrač na svetu", te da "ne vredi toliko novca".

Pogba ima 23 godine, u karijeri je osvojio osam trofeja, sve sa Juventusom, a osim Ronalda i Bejla, nadmašio je transfere veličina kakve su Zinedin Zidan i Luis Figo.

Juventus je na transferu Pogbe ostvario čist profit od 72,6 miliona evra, kada se oduzmu razni troškovi, bonusi, plate.

Potencijalnih 11 Junajteda: De Hea – Šo, Baili, Smoling, Valensija – Pogba, Šnajderlin (Karik) – Mhitarjan, Marsijal (Lingard), Runi – Ibrahimović.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar