Источни Стари Град: Слава храма и општине

Светом литургијом, коју је служио протојереј Војислав Чаркић, свечаном литијом око цркве и ломљењем славског колача, данас је у Источном Старом Граду обиљежен Свети великомученик Пантелејмон - слава истоименог храма и општине.

Република Српска 09.08.2016 | 16:00
Источни Стари Град: Слава храма и општине
"Ова општина настала је у рату и зато нам је веома битна институционална подршка свих наших пријатеља који су и данас дошли из Србије, Црне Горе и Републике Српске да заједно прославимо крсну слава храма и општине", рекао је Срни начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић.

Он је истакао да је основни циљ руководства ове општине, мале по броју становника, али велике по територији и линији разграничења са Федерацијом БиХ која износи око 40 километара, стварање и јачање институција локалне власти која треба да обезбиједи нормалан живот и просперитет грађана ове локалне заједнице.

Према његовим ријечима, Источни Стари Град обезбиједио је добре услове за предузетнике који се баве прерадом дрвета, искориштавањем минералних сировина, пољопривредом и туризмом.

"Вриједни људи овог краја уложили су у протеклом периоду око три милиона КМ у разне секторе, чиме су знатно убрзали развој наше општине и допринијели већем запошљавању, тако да данас имамо веома мали број незапослених, а у неким областима и потражујемо стручни кадар", нагласио је Гашановић.

Он каже да општина велику пажњу посвећује студентима и спортистима овог краја.

"Оно што је наш проблем јесте лоша сарадња са `Шумама Републике Српске`. Вољели бисмо да се врати шумско газдинство на општину, а у преговорима смо и за отварање станице полиције на Брусу, локалитет Требевића, гдје смо направили туристички `бум`", рекао је Гашановић.

Поводом крсне славе општине, повеље за допринос развоју Источног Старог Града добили су градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија и Мјесна заједница Подграб, а двије посебне повеље под називом "Да се не заборави" Гашановић је додијелио првом министру правде Српске Момчилу Мандићу и бившем команданту бригаде специјалне полиције МУП-а Републике Српске Горану Сарићу.

Награде су добили заслужни појединци и колективи, као и најбољи студенти са подручја општине.

Слава општине обиљежена је и низом спортских и културних манифестација.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Како

10.08.2016 15:37

Слава храма, избори ускоро, а нигдје никог из СНСДа

ОДГОВОРИТЕ