Istočni Stari Grad: Slava hrama i opštine

Svetom liturgijom, koju je služio protojerej Vojislav Čarkić, svečanom litijom oko crkve i lomljenjem slavskog kolača, danas je u Istočnom Starom Gradu obilježen Sveti velikomučenik Pantelejmon - slava istoimenog hrama i opštine.

Republika Srpska 09.08.2016 | 16:00
Istočni Stari Grad: Slava hrama i opštine
"Ova opština nastala je u ratu i zato nam je veoma bitna institucionalna podrška svih naših prijatelja koji su i danas došli iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske da zajedno proslavimo krsnu slava hrama i opštine", rekao je Srni načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

On je istakao da je osnovni cilj rukovodstva ove opštine, male po broju stanovnika, ali velike po teritoriji i liniji razgraničenja sa Federacijom BiH koja iznosi oko 40 kilometara, stvaranje i jačanje institucija lokalne vlasti koja treba da obezbijedi normalan život i prosperitet građana ove lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, Istočni Stari Grad obezbijedio je dobre uslove za preduzetnike koji se bave preradom drveta, iskorištavanjem mineralnih sirovina, poljoprivredom i turizmom.

"Vrijedni ljudi ovog kraja uložili su u proteklom periodu oko tri miliona KM u razne sektore, čime su znatno ubrzali razvoj naše opštine i doprinijeli većem zapošljavanju, tako da danas imamo veoma mali broj nezaposlenih, a u nekim oblastima i potražujemo stručni kadar", naglasio je Gašanović.

On kaže da opština veliku pažnju posvećuje studentima i sportistima ovog kraja.

"Ono što je naš problem jeste loša saradnja sa `Šumama Republike Srpske`. Voljeli bismo da se vrati šumsko gazdinstvo na opštinu, a u pregovorima smo i za otvaranje stanice policije na Brusu, lokalitet Trebevića, gdje smo napravili turistički `bum`", rekao je Gašanović.

Povodom krsne slave opštine, povelje za doprinos razvoju Istočnog Starog Grada dobili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i Mjesna zajednica Podgrab, a dvije posebne povelje pod nazivom "Da se ne zaboravi" Gašanović je dodijelio prvom ministru pravde Srpske Momčilu Mandiću i bivšem komandantu brigade specijalne policije MUP-a Republike Srpske Goranu Sariću.

Nagrade su dobili zaslužni pojedinci i kolektivi, kao i najbolji studenti sa područja opštine.

Slava opštine obilježena je i nizom sportskih i kulturnih manifestacija.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kako

10.08.2016 15:37

Slava hrama, izbori uskoro, a nigdje nikog iz SNSDa

ODGOVORITE