Образовање: Корак напријед, назад два!

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске најављују да ће наставити рад на изради приједлога закона о високом образовању, без обзира на закључке Проширеног колегијума Универзитета у Бањој Луци којим је од Министарства затражено да се све активности у изради овог закона врате на почетак и формира нова радна група.

Република Српска 09.08.2016 | 13:51
Образовање: Корак напријед, назад два!
Ресорном министарству је, како тврде, у интересу да унаприједи квалитет високог образовања и заштити интересе студената, као и да не дозволи појединим члановима академске заједнице да студенте користе у борби за своје личне интересе. 

У саопштењу напомињу да посљедице неусвајања новог закона о високом образовању у октобру могу бити неповољне по интересе студената с обзиром да почетком наредне академске године престају да важе двије значајне одредбе важећег Закона о високом образовању.

То је одредба којом је прописано да студенти уписани на дипломски и постдипломски студиј, према одредбама Закона о универзитету у трајању од четири године могу завршити ове студије по започетом наставном плану и програму најдуже до краја академске 2015/2016. године и одредба којом је прописано да студент који није остварио 60 ЕЦТС бодова има право уписа наредне године у академској 2015/2016. години с правом преноса највише 15 ЕЦТС бодова или са правом преноса највише два предмета. 

Намјера Министарства просвјете и културе била је да нови Закон о високом образовању буде у примјени од академске 2016/2017. године. Тако бисмо новим законом ријешили питање права уписа наредне академске године с преносом ЕЦТС бодова, као и право на завршетак студија студената уписаних према Закону о универзитету.

Ниједан од сената два јавна универзитета нису Министарству доставили јединствене ставове свих организационих јединица у вези с овим важним документом.

Министарству су достављени појединачни, нејединствени и неусаглашени ставови појединих декана организационих јединица који не представљају јединствен став јавних универзитета.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Педја Ковацевиц

09.08.2016 12:40

Цаст изузецима, којих је мало. Јадно је ово високо образовање са садасњим кадром од асистената па до професоре. Одавно смо ми на дну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

09.08.2016 13:51

Готово је са високим образовањем у РС. Станић је бацио Универзитет у БЛ на кољена, а овај шумар (Матаруга) ће га дотући. Видимо се у Грацу

ОДГОВОРИТЕ