Obrazovanje: Korak naprijed, nazad dva!

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske najavljuju da će nastaviti rad na izradi prijedloga zakona o visokom obrazovanju, bez obzira na zaključke Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci kojim je od Ministarstva zatraženo da se sve aktivnosti u izradi ovog zakona vrate na početak i formira nova radna grupa.

Republika Srpska 09.08.2016 | 13:51
Obrazovanje: Korak naprijed, nazad dva!
Resornom ministarstvu je, kako tvrde, u interesu da unaprijedi kvalitet visokog obrazovanja i zaštiti interese studenata, kao i da ne dozvoli pojedinim članovima akademske zajednice da studente koriste u borbi za svoje lične interese. 

U saopštenju napominju da posljedice neusvajanja novog zakona o visokom obrazovanju u oktobru mogu biti nepovoljne po interese studenata s obzirom da početkom naredne akademske godine prestaju da važe dvije značajne odredbe važećeg Zakona o visokom obrazovanju.

To je odredba kojom je propisano da studenti upisani na diplomski i postdiplomski studij, prema odredbama Zakona o univerzitetu u trajanju od četiri godine mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu najduže do kraja akademske 2015/2016. godine i odredba kojom je propisano da student koji nije ostvario 60 ECTS bodova ima pravo upisa naredne godine u akademskoj 2015/2016. godini s pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova ili sa pravom prenosa najviše dva predmeta. 

Namjera Ministarstva prosvjete i kulture bila je da novi Zakon o visokom obrazovanju bude u primjeni od akademske 2016/2017. godine. Tako bismo novim zakonom riješili pitanje prava upisa naredne akademske godine s prenosom ECTS bodova, kao i pravo na završetak studija studenata upisanih prema Zakonu o univerzitetu.

Nijedan od senata dva javna univerziteta nisu Ministarstvu dostavili jedinstvene stavove svih organizacionih jedinica u vezi s ovim važnim dokumentom.

Ministarstvu su dostavljeni pojedinačni, nejedinstveni i neusaglašeni stavovi pojedinih dekana organizacionih jedinica koji ne predstavljaju jedinstven stav javnih univerziteta.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pedja Kovacevic

09.08.2016 12:40

Cast izuzecima, kojih je malo. Jadno je ovo visoko obrazovanje sa sadasnjim kadrom od asistenata pa do profesore. Odavno smo mi na dnu.

ODGOVORITE
Name

Student

09.08.2016 13:51

Gotovo je sa visokim obrazovanjem u RS. Stanić je bacio Univerzitet u BL na koljena, a ovaj šumar (Mataruga) će ga dotući. Vidimo se u Gracu

ODGOVORITE