Анализа - Скенер: Слабости ''Орлова'' под јарким свјетлом!

Први озбиљан тест није положен – репрезентација Србије доживела је најубедљивији пораз још од финала Светског првенства са САД.

Кошарка 09.08.2016 | 23:30
Анализа - Скенер: Слабости ''Орлова'' под јарким свјетлом!
Недовољно чврсто, без адекватне комуникације у одбрани и правих акција у нападу, боље није могло ни да се очекује, а посебно је горак укус због последња два минута у којима смо дозволили себи да будемо ’прегажени’ – пораз од Аустралије 95:80.

’Орлови’ су свој идентитет градили на одбрани, а сада је она пуцала где је стигла – у рекету је владала промаја, па су Аустралијанци пречесто и прелако шетали до коша или поентирали из пика и алеј-уповима. Каснили смо на преузимањима, противнички бекови правили су добре ’катове’ и користили додавања центара (Богут је имао шест асистенција), а и страна помоћи неретко је била млака и неодлучна, видело се и том аспекту да недостаје скочности и атлетицизима, као и да је изостанак Бјелице тешко надокнадив.

Уз то, без потцењивања Метјуа Делаведове, али на овој утакмици дозвољено му је превише простора, тако да је личио на свог саиграча из Кавалирса Кајрија Ирвинга.

Од старта су Аустралијанци кренули ’у месо’ – знало се да је то њихов стил игре, али нисмо до краја одговорили на идентичан начин. Имали смо проблема са организацијом напада (Калинић је три пута превео лопту у првој четвртини јер бекови нису могли да дођу до лопте), па је селектор Ђорђевић заиграо са Теодосићем, Јовићем и Недовићем у постави.

Тада је Србија развила две-три контре и деловало је накратко да ће доћи до препознатљивог стила, али већи део утакмице поентирали смо на индивидуални квалитет – ривал је осујетио проток лопте српске екипе, која је ретко долазила до лаких поена или отворених позиција за шут. А онда, када би се оне и створиле, промашивали смо (Богдановић, Недовић, Калинић). Из чистог пик-ен-рола нисмо били претња, можда се у том смислу није довољно користио Јокић, а Радуљица је ефикасну нападачку партију произвео углавном игром ’један на један’.

Током целе утакмице није се могао одагнати осећај да нисмо своји на своме и да нам игра нема главу и реп, чак и када смо водили, па је опасност да кола крену низбрдо била све време латентно присутна. То се и догодило у последњој четвртини, у којој је Србија примила чак 33 поена, да би у самој завршници наши момци потпуно одустали.

Радује чињеница да смо изгубили само девет лопти и да нисмо били толико инфериорни у скоку као што се могло претпоставити. Упркос томе, слабости српског тима нашле су се под јарком светлошћу на мечу са ’Бумерсима’, али још смо на почетку, такмичење се тек захуктава и можда у крајњем збиру овај пораз неће много значити јер су разни сценарији још могући, и у нашој и у групи Б.

Следећи испит је Француска, дуел који највероватније представља борбу за треће место, мада ни Кину не треба потценити, у памћењу нам је урезана она 2004. година...

4 Милош Теодосић У првом полувремену је са пет поена покренуо екипу, на почетку другог везао је две тројке, али до краја меча није погодио ништа. У прошлости је знао да се мучи када противник игра одбрану са много контакта (један од примера је меч са Литванијом прошле године), али сада је у том смислу био агресивнији и одлучнији. У одбрани је пречесто испадао, покушао је Ђорђевић да ’сакрије’ Теодосића када га је ставио да чува Инглса, али ни то није дало нарочити резултат – мора Тео много боље у одбрани.

5 Марко Симоновић Није улазио у игру, а чини се да је било простора за тако нешто – користан је на страни помоћи, што нам је била бољка, а и током сезоне је знао да закључа супарничке бекове и да ногама испрати и брже од себе.

6 Богдан Богдановић Имао је и добрих и лоших тренутака – два пута је лепо прошао, али без завршнице, промашио је све три тројке, али је и неколико пута поентирао из тешких позиција. Треба да буде одлучнији у нападу, он је момак на којег се у великој мери ослањамо.

7 Стефан Марковић Није био на свом нивоу ни у одбрамбеним задацима, својој специјалности, а мучио се и у организацији напада. Промашио је сва четири шута из игре.

10 Никола Калинић Није ово била његова утакмица, али он и јесте тип играча који добре партије пружа из система, из организоване тимске игре. Био је неприметан и потребно нам је да буде још агилнији на скоку и у ’тучи’.

11 Немања Недовић Унео је живост у првом уласку у игру, погодио је тројку, два пута отишао успешно и на продор, заслужио је прелазну оцену.

12 Стефан Бирчевић Понавља се проблем са нерезонским фауловима – два пута су преко њега ривали поентирали за ’два плус један’, а пет личних грешака добио је за само десет минута проведених у игри. Није могао да се носи са физички супериорним ривалима.

13 Мирослав Радуљица Нападачки је одиграо бриљантно, поготово у првом полувремену када нас је држао у игри – погађао је левом, десном, затим шут с дистанце, фејд-аве, закуцавање... У одбрани је имао пропуста, пре свега на одбрани од пика и код алеј-упова, а у очи упада и да је уписао само један скок.

14 Никола Јокић Још га није прошла трема, ипак је први пут на великом такмичењу – лоше се увео у утакмицу промашеном тројком и тешким промашајем полухорогом, али нисмо га користили у пику колико смо можда могли. У наставку је поправио утисак, али може Јокић много конкретније, и када иде ка кошу и при додавању, поседује изванредан преглед игре, потребно му је једино да се ослободи.

15 Владимир Штимац Провео је у игри два минута, без учинка.

24 Стефан Јовић Промашио је сва три шута из игре, али с њиме је Србија деловала сигурније у организацији напада и играли смо брже, поготово у првом полувремену. Стигао је да ухвати и седам лопти и да покрене две ефектне контре.

25 Милан Мачван Погодио је један шут после лепе финте, али то је било све од њега. И он се мучио са вишим супарницима, а није успевао довољно често да их извуче ван рекета, његова улога била је недефинисана.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар