Аларм: Бјеже у смрт од болести и сиромаштва

Црна статистика о особама које су дигле руку на себе расте из месеца у месец.

Република Српска 08.08.2016 | 21:29
Аларм: Бјеже у смрт од болести и сиромаштва
Само на подручју ЦЈБ Бањалука за шест месеци ове године убиле су се 44 особе. Зашто је неко одлучио да се обеси, упуца или намерно утопи ретко ко може да сигурношћу да утврди. Мотива за самобиство је пуно – од болести, неимаштине, усамљености, менталног стања, психичке кризе или нечег потпуно другог.

 
Оно у чему су стручњаци сагласни је да несрећени људи о суициду дуго размишљају, чак и показују знакове, али нажалост, због незнања многи то не примећују и не реагују. Скоро никада њиховој одлуци да окончају живот не пресуђује само један догађај или траума.

"Сваки суицид у суштини могао би стати у реченицу: помозите ми да нешто решим, да боље живим", истиче психолог Александар Милић.

Пример ове тврдње могао би да буде недавни случај када је четрдестдвогодишња жена скочила са Зеленог моста у Бањалуци, али њу је на срећу спасио рибар. Очевици су рекли да се раније лечила на психијатрији, а да је пре него што је скочила у Врбас оставила своју торбу и мирно скочила преко ограде. Крајем јула у свом стану у Бањалуци убио се Миле Додик (75). Он се упуцао пиштољем за стоку, а у стану је нађен папир на којем су била записани бројеви телефона његове деце. Зашто се старац убио, нико није могао да наслути.

Евентуално разјашњење зашто су се на то одлучили могу да дају опроштајна писма који неки оставе.

"Сваки човек тражи оправдање за своје тегобе, а један од покушаја је преко порука које оставе иза себе", истиче Милић.

Црна статистика

Од укупног броја почињених самоубиства за шест месеци ове године на подручју ЦЈБ Бањалука, највише особа, њих 26, одлучило је да живот одузме вешањем, затим следи ватреним оружјем, утапањем, скакањем са висине. Од 44 суицида, њих 35 починили су мушкарци.

"Њих 26 имало је више од 60 година, а 10 особа које су починиле самоубиство имале су између 50 и 60 година. Шесторо је било у доби између 30 и 40 година, а двоје од 40 до 50 година", каже портпаролка ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић. Највише суицида догодило се на подручју Бањалуке, затим Котор Вароши, Градишке, Прњавора, Лакташа.

Статистика показује да највише самоубица има завршену средњу школу, док су у четири случаја самоубице имале високо образовање. Два пута је више оних који живе на сеоском подручју, а међу самоубицама 22 било је незапослено.

Прошле године суицид извршило двоје малолетника

Током прошле године у целој Српској живот је себи одузело 226 особа, од којих је двоје било малолетно.

"За шест месеци 2015. на подручју ЦЈБ Бањалука убиле су се 42 особе најчешће вешањем, а њих 32 били су мушкарци", каже портпаролка ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

(Блиц.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хм

08.08.2016 19:34

"Лијеп је живот у РС" и продужен, неко рече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао цовеце

09.08.2016 01:57

Бјезите омладино из ове таме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мани

09.08.2016 02:06

Поразавајуца статистика,.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

10.08.2016 18:15

Надам се да це макар на оној, другој страни,пронаци свој мир. Проклети да су они,који су заслузни за ову статистику.

ОДГОВОРИТЕ