Alarm: Bježe u smrt od bolesti i siromaštva

Crna statistika o osobama koje su digle ruku na sebe raste iz meseca u mesec.

Republika Srpska 08.08.2016 | 21:29
Alarm: Bježe u smrt od bolesti i siromaštva
Samo na području CJB Banjaluka za šest meseci ove godine ubile su se 44 osobe. Zašto je neko odlučio da se obesi, upuca ili namerno utopi retko ko može da sigurnošću da utvrdi. Motiva za samobistvo je puno – od bolesti, neimaštine, usamljenosti, mentalnog stanja, psihičke krize ili nečeg potpuno drugog.

 
Ono u čemu su stručnjaci saglasni je da nesrećeni ljudi o suicidu dugo razmišljaju, čak i pokazuju znakove, ali nažalost, zbog neznanja mnogi to ne primećuju i ne reaguju. Skoro nikada njihovoj odluci da okončaju život ne presuđuje samo jedan događaj ili trauma.

"Svaki suicid u suštini mogao bi stati u rečenicu: pomozite mi da nešto rešim, da bolje živim", ističe psiholog Aleksandar Milić.

Primer ove tvrdnje mogao bi da bude nedavni slučaj kada je četrdestdvogodišnja žena skočila sa Zelenog mosta u Banjaluci, ali nju je na sreću spasio ribar. Očevici su rekli da se ranije lečila na psihijatriji, a da je pre nego što je skočila u Vrbas ostavila svoju torbu i mirno skočila preko ograde. Krajem jula u svom stanu u Banjaluci ubio se Mile Dodik (75). On se upucao pištoljem za stoku, a u stanu je nađen papir na kojem su bila zapisani brojevi telefona njegove dece. Zašto se starac ubio, niko nije mogao da nasluti.

Eventualno razjašnjenje zašto su se na to odlučili mogu da daju oproštajna pisma koji neki ostave.

"Svaki čovek traži opravdanje za svoje tegobe, a jedan od pokušaja je preko poruka koje ostave iza sebe", ističe Milić.

Crna statistika

Od ukupnog broja počinjenih samoubistva za šest meseci ove godine na području CJB Banjaluka, najviše osoba, njih 26, odlučilo je da život oduzme vešanjem, zatim sledi vatrenim oružjem, utapanjem, skakanjem sa visine. Od 44 suicida, njih 35 počinili su muškarci.

"Njih 26 imalo je više od 60 godina, a 10 osoba koje su počinile samoubistvo imale su između 50 i 60 godina. Šestoro je bilo u dobi između 30 i 40 godina, a dvoje od 40 do 50 godina", kaže portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović. Najviše suicida dogodilo se na području Banjaluke, zatim Kotor Varoši, Gradiške, Prnjavora, Laktaša.

Statistika pokazuje da najviše samoubica ima završenu srednju školu, dok su u četiri slučaja samoubice imale visoko obrazovanje. Dva puta je više onih koji žive na seoskom području, a među samoubicama 22 bilo je nezaposleno.

Prošle godine suicid izvršilo dvoje maloletnika

Tokom prošle godine u celoj Srpskoj život je sebi oduzelo 226 osoba, od kojih je dvoje bilo maloletno.

"Za šest meseci 2015. na području CJB Banjaluka ubile su se 42 osobe najčešće vešanjem, a njih 32 bili su muškarci", kaže portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović.

(Blic.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hm

08.08.2016 19:34

"Lijep je život u RS" i produžen, neko reče.

ODGOVORITE
Name

Jao covece

09.08.2016 01:57

Bjezite omladino iz ove tame!

ODGOVORITE
Name

Mani

09.08.2016 02:06

Porazavajuca statistika,.....

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

10.08.2016 18:15

Nadam se da ce makar na onoj, drugoj strani,pronaci svoj mir. Prokleti da su oni,koji su zasluzni za ovu statistiku.

ODGOVORITE