ОИ: Још један лош дан! Изгубише и кошаркаши и кошаркашице Србије!

Клацкали се Орлови и пали на леђа: Аустралија је озбиљна сила! Српски кошаркашки поражени у другом мечу у Рију - 80:95! Па, да ли је могуће? Кошаркашице у последњој четвртини испустиле +12 и доживеле други пораз у Рију! Канађанке фантастичном игром и агресивном одбраном у последњој деоници сломиле отпор изабраница Марине Маљковић - 71:67!

Кошарка 08.08.2016 | 21:45
ОИ: Још један лош дан! Изгубише и кошаркаши и кошаркашице Србије!
Није добро. Србија није успела да се избори са снажном репрезентацијом Аустралије и доживела је први пораз у Рио де Жанеиру. Кенгури су показали много већу константност у игри, много више борбености у скоку и брзине у продору и славили с 95:80. Били су боља репрезентација на паркету Кариока арене. Треба бити искрен и признати.

Овај меч је најављен као судар екипа за 2. место у групи А, а то смо и добили јер смо видели окршај двеју квалитетом веома сличних репрезентација. Одлучивали су детаљи, финесе, а овога пута оне су отишле на страну Аустралије, иако то резултат баш и не показује. Имали су много боље изборе у одлучујућим моментима, док ће наши кошаркаши морати да пораде пре свега на нападу који је доста шкрипао.

Једина два играча која су била расположена били су Радуљица са 25 поена и Теодосић са 17,  Богдановић је додао 12 док су остали доста слабији.

Од самог почетка су Кенгури показали да имају добар шут, погађали су тројке са свих позиција. Делаведова у више наврата, Богут са девет метара, Милс од табле... Да су бацили бојлер он би прошао кроз мрежицу.

Ипак, наши кошаркаши су издржали тај удар пре свега поенима Радуљице, узвратили бржом игром коју су иницирали Теодосић и Недовић и довели су меч у егал, а до полувремена чак изградили предност од три поена - 43:40. Нису наши момци били на нивоу у првих 20 минута, помало су играли одсутних погледа и без праве концетрације, а опет су водили против изузетно снажне селекције Аустралије.

Важно је за Орлове је што је прорадио Милош Теодосић који је био прилично конкретан, просуо је мало своје познате магије по паркету Кариока арене, поготово када је на старту другог полувремена повезао две тројке. Много му је током треће деонице помагао Стефан Јовић који је одиграо одлично у одбрани, а потом и у нападу.

У последњој четвртини су пре свега Бејнс, Делаведова и Пети Милс појачали и направили разлику са којом наши играчи нису могли да се носе. Одлепили су се у одсудном моменту, на око пет минута до краја меча и спаса није било. Распала се игра наших кошаркаша који су на крају доживели убедљив пораз. 

Кенгури су после разбијања Француске показали да су озбиљна кошаркашка сила победивши светског вицешампиона, а на нашим момцима је да извуку поуке из овог дуела и примене их против Француске у среду од 19.15.

Јер, оно што су им кошаркаши у жутом урадили ове вечери себи више не смеју да дозволе ако желе озбиљан резултат на Олимпијским играма.

СРБИЈА - АУСТРАЛИЈА 80:95
Дворана: Кариока Арена 1

СРБИЈА: Теодосић (17), Симоновић, Богдановић (12), Марковић (0), Калинић, Недовић (9), Бирчевић (5), Радуљица (25), Јокић (7), Штимац, Јовић (1), Мачван (4)

АУСТРАЛИЈА: Голдинг, Милс (26), Богут (9), Инглс (10), Делаведова (23), Брохоф (4), Баеирстов (2), Лич (2), Бејнс (10), Андерсен (9), Мотум, Мартин

Па, да ли је могуће? Кошаркашице у последњој четвртини испустиле +12 и доживеле други пораз у Рију! Канађанке фантастичном игром и агресивном одбраном у последњој деоници сломиле отпор изабраница Марине Маљковић - 71:67!

Када је ривал физички доминантнији једини начин да му се супротставите јесте да одиграте паметније од њега, а кошаркашки резон и интелигенција нешто су што краси српски национални тим. Ипак, Канађанке су вечерас искористиле изразиту физичку надмоћ у односу на изабранице Марине Маљковић и на чисту снагу и огрмону агресивност направиле прави подвих, достигле огромну предност противника и апсолутно заслужено дошле до великог славља 71:67 (21:21, 11:19, 13:17, 26:10).

Тим Маљковићеве се мучио у првој и последњој деоници, када је до изражаја долазила та разлика у физичкој снази, али се чинило да су друга и трећа четвртина биле довољно квалитетне да се питање победника на овом мечу ипак не доведе у питање. Србија је на крају треће четвртине водила са 57:45, имале су сигурност у игри и мирноћу у предаји лопте, али је у одлучујућем периоду утакмице све то пало у воду.

Канада је кренула на све или ништа, био је то пресинг по целом терену, дуели су постајали све снажнији, а Србија почела све више да испада из ритма. Предност се постепено топила, а да се у потпуности истопи потрудила се фантастична Киа Нурс. Одлични плејмејкер Канаде утакмицу је завршио са 25 постигнутих поена и пет асистенција и тако у потпуности анулирала врло добар учинак Јелене Милованоић и Ане Дабовић.

Њих две су носиле српски национални тим ка првом тријумфу у Рио де Жанеиру, али ипак нису могле саме, пале су у одлучујућим тренуцима и ривалке су то искористиле.

Србији је ово други пораз у групи Б, а на славље неће моћи да рачунају ни за два дана када играју са непобедивим Американкама. Ипак, у последња два кола чекају је окршаји са најслабијим ривалима у групи Кином и Сенегалом, где не би смело да буде изненађење.

Изабранице Марине Маљковић су на старту поражене од Шпаније, а у среду од 20.30 састаће се са тимом САД. Канада има максимлан учинак, јер је у првом колу победила Кину.

Најефикаснија у српском тиму била је Јелена Миловановић са 19 поена, Соња Петровић додала 15, а један мање постигла је Ана Дабовић. Двоцифрена је била и Соња чађо са 11 поена.

У селекцији Канде бриљирала је Нурс са 25 поена.

Србија је играла добро током већег дела меча, после почетног вођства Канаде преузела контролу и стекла двоцифрену предност, а у једном моменту било је и плус 18. Ипак, пад у игри виђен је у трећој четвртини, али изабранице Марине Маљковић чувале су вођство.

Празни минути у последњој четвртини били су кључан тренутак, Канађанке су стигле до изједначења и биле концентрисаније у неизвесној завршници за другу победу. Србија је солидно шутирала, играла сјајно у одбрани, али имала и велики број изгубљених лопти (17).

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар