OI: Još jedan loš dan! Izgubiše i košarkaši i košarkašice Srbije!

Klackali se Orlovi i pali na leđa: Australija je ozbiljna sila! Srpski košarkaški poraženi u drugom meču u Riju - 80:95! Pa, da li je moguće? Košarkašice u poslednjoj četvrtini ispustile +12 i doživele drugi poraz u Riju! Kanađanke fantastičnom igrom i agresivnom odbranom u poslednjoj deonici slomile otpor izabranica Marine Maljković - 71:67!

Košarka 08.08.2016 | 21:45
OI: Još jedan loš dan! Izgubiše i košarkaši i košarkašice Srbije!
Nije dobro. Srbija nije uspela da se izbori sa snažnom reprezentacijom Australije i doživela je prvi poraz u Rio de Žaneiru. Kenguri su pokazali mnogo veću konstantnost u igri, mnogo više borbenosti u skoku i brzine u prodoru i slavili s 95:80. Bili su bolja reprezentacija na parketu Karioka arene. Treba biti iskren i priznati.

Ovaj meč je najavljen kao sudar ekipa za 2. mesto u grupi A, a to smo i dobili jer smo videli okršaj dveju kvalitetom veoma sličnih reprezentacija. Odlučivali su detalji, finese, a ovoga puta one su otišle na stranu Australije, iako to rezultat baš i ne pokazuje. Imali su mnogo bolje izbore u odlučujućim momentima, dok će naši košarkaši morati da porade pre svega na napadu koji je dosta škripao.

Jedina dva igrača koja su bila raspoložena bili su Raduljica sa 25 poena i Teodosić sa 17,  Bogdanović je dodao 12 dok su ostali dosta slabiji.

Od samog početka su Kenguri pokazali da imaju dobar šut, pogađali su trojke sa svih pozicija. Delavedova u više navrata, Bogut sa devet metara, Mils od table... Da su bacili bojler on bi prošao kroz mrežicu.

Ipak, naši košarkaši su izdržali taj udar pre svega poenima Raduljice, uzvratili bržom igrom koju su inicirali Teodosić i Nedović i doveli su meč u egal, a do poluvremena čak izgradili prednost od tri poena - 43:40. Nisu naši momci bili na nivou u prvih 20 minuta, pomalo su igrali odsutnih pogleda i bez prave koncetracije, a opet su vodili protiv izuzetno snažne selekcije Australije.

Važno je za Orlove je što je proradio Miloš Teodosić koji je bio prilično konkretan, prosuo je malo svoje poznate magije po parketu Karioka arene, pogotovo kada je na startu drugog poluvremena povezao dve trojke. Mnogo mu je tokom treće deonice pomagao Stefan Jović koji je odigrao odlično u odbrani, a potom i u napadu.

U poslednjoj četvrtini su pre svega Bejns, Delavedova i Peti Mils pojačali i napravili razliku sa kojom naši igrači nisu mogli da se nose. Odlepili su se u odsudnom momentu, na oko pet minuta do kraja meča i spasa nije bilo. Raspala se igra naših košarkaša koji su na kraju doživeli ubedljiv poraz. 

Kenguri su posle razbijanja Francuske pokazali da su ozbiljna košarkaška sila pobedivši svetskog vicešampiona, a na našim momcima je da izvuku pouke iz ovog duela i primene ih protiv Francuske u sredu od 19.15.

Jer, ono što su im košarkaši u žutom uradili ove večeri sebi više ne smeju da dozvole ako žele ozbiljan rezultat na Olimpijskim igrama.

SRBIJA - AUSTRALIJA 80:95
Dvorana: Karioka Arena 1

SRBIJA: Teodosić (17), Simonović, Bogdanović (12), Marković (0), Kalinić, Nedović (9), Birčević (5), Raduljica (25), Jokić (7), Štimac, Jović (1), Mačvan (4)

AUSTRALIJA: Golding, Mils (26), Bogut (9), Ingls (10), Delavedova (23), Brohof (4), Baeirstov (2), Lič (2), Bejns (10), Andersen (9), Motum, Martin

Pa, da li je moguće? Košarkašice u poslednjoj četvrtini ispustile +12 i doživele drugi poraz u Riju! Kanađanke fantastičnom igrom i agresivnom odbranom u poslednjoj deonici slomile otpor izabranica Marine Maljković - 71:67!

Kada je rival fizički dominantniji jedini način da mu se suprotstavite jeste da odigrate pametnije od njega, a košarkaški rezon i inteligencija nešto su što krasi srpski nacionalni tim. Ipak, Kanađanke su večeras iskoristile izrazitu fizičku nadmoć u odnosu na izabranice Marine Maljković i na čistu snagu i ogrmonu agresivnost napravile pravi podvih, dostigle ogromnu prednost protivnika i apsolutno zasluženo došle do velikog slavlja 71:67 (21:21, 11:19, 13:17, 26:10).

Tim Maljkovićeve se mučio u prvoj i poslednjoj deonici, kada je do izražaja dolazila ta razlika u fizičkoj snazi, ali se činilo da su druga i treća četvrtina bile dovoljno kvalitetne da se pitanje pobednika na ovom meču ipak ne dovede u pitanje. Srbija je na kraju treće četvrtine vodila sa 57:45, imale su sigurnost u igri i mirnoću u predaji lopte, ali je u odlučujućem periodu utakmice sve to palo u vodu.

Kanada je krenula na sve ili ništa, bio je to presing po celom terenu, dueli su postajali sve snažniji, a Srbija počela sve više da ispada iz ritma. Prednost se postepeno topila, a da se u potpunosti istopi potrudila se fantastična Kia Nurs. Odlični plejmejker Kanade utakmicu je završio sa 25 postignutih poena i pet asistencija i tako u potpunosti anulirala vrlo dobar učinak Jelene Milovanoić i Ane Dabović.

Njih dve su nosile srpski nacionalni tim ka prvom trijumfu u Rio de Žaneiru, ali ipak nisu mogle same, pale su u odlučujućim trenucima i rivalke su to iskoristile.

Srbiji je ovo drugi poraz u grupi B, a na slavlje neće moći da računaju ni za dva dana kada igraju sa nepobedivim Amerikankama. Ipak, u poslednja dva kola čekaju je okršaji sa najslabijim rivalima u grupi Kinom i Senegalom, gde ne bi smelo da bude iznenađenje.

Izabranice Marine Maljković su na startu poražene od Španije, a u sredu od 20.30 sastaće se sa timom SAD. Kanada ima maksimlan učinak, jer je u prvom kolu pobedila Kinu.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Jelena Milovanović sa 19 poena, Sonja Petrović dodala 15, a jedan manje postigla je Ana Dabović. Dvocifrena je bila i Sonja čađo sa 11 poena.

U selekciji Kande briljirala je Nurs sa 25 poena.

Srbija je igrala dobro tokom većeg dela meča, posle početnog vođstva Kanade preuzela kontrolu i stekla dvocifrenu prednost, a u jednom momentu bilo je i plus 18. Ipak, pad u igri viđen je u trećoj četvrtini, ali izabranice Marine Maljković čuvale su vođstvo.

Prazni minuti u poslednjoj četvrtini bili su ključan trenutak, Kanađanke su stigle do izjednačenja i bile koncentrisanije u neizvesnoj završnici za drugu pobedu. Srbija je solidno šutirala, igrala sjajno u odbrani, ali imala i veliki broj izgubljenih lopti (17).

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar