Плате: За минималац раде и доктори наука

У Републици Српској има фирми у којим је више стотина радника, па чак и сви запослени, пријављено на минималац од 370 КМ.

Република Српска 08.08.2016 | 20:29
Плате: За минималац раде и доктори наука
Ово су за „ЕуроБлиц“ потврдили у Фонду пензијско инвалидског осигурања Републике Српске, који упозорава да су злоупотребе минималних зарада на штету државе и радника све веће. Међутим, у Пореској управи Српске нисмо могли да добијемо податак које су то фирме са највише радника на минималцу.

Према подацима Фонда ПИО, близу 84.000 радника је пријављено на плату до 500 КМ, а међу њима је близу 7.500 радника са факултетском дипломом, 27 магистара наука па чак и два доктора наука.

"Неодговорни послодавци, доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, а тиме и друге обавезе према буџету, плаћају на најнижу основицу од 107,40 КМ месечно, што је за 166 КМ мање од просечне  месечне уплате", каже Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО.

"Држава месечно губи пет милиона КМ"

У Фонду ПИО су израчунали да држава због тога месечно губи пет милиона КМ по основу доприноса.

"Када би се увели  платни разреди  тако да се на најнижу основицу могу пријавити само неквалификовани радници, радници са средњом стручном спремом на плату од 400 до 450 КМ, а радници са високом стручном спремом на износ не мањи од просечне плате, приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско био би виши за око 60 милиона КМ годишње", истиче Јоксимовић.

У Савезу синдиката Републике Српске кажу да су приликом доношења Закона о пореском поступку Српске тражили да порезници поред контроле уплате доприноса,  контролишу и висину доприноса који се уплаћују на плату да би се спречиле злоупотребе.

"У Пореској су рекли да им недостаје кадар и техника, али ми не можемо да се отмемо утиску да држава није спрема да реши овај проблем и да тако штити несавесне послодавце", каже Ранка Мишић председница Савеза синдиката Републике Српске.

Саша Тривић, потпредседник Уније удружења послодаваца Републике Српске, каже да се највише злоупотреба крије код 30.000 радника који су пријављени на 370 КМ и ниже.

"Знам за фирму која има 830 запослених и сви су пријављени на минималац. Такве фирме су и нама нелојална конкуренција. Тражили смо од Владе Републике Српске да за почетак направи анализу које су то сумњиве фирме са највише радника на минималцу те да их контролише и предузме потребне мере", каже Тривић.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Истина!

08.08.2016 18:36

Минимална пензија најниза у Европи, пензије једва довољне за презивити,јад и биједа.Јадни и несретни народе !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наопако сте насадјени

08.08.2016 18:43

Ускоро ћете пасти траву и тражити корјење. Корупција вам је и отац и мајка. Гласате за највећи шљам медју вама. Шта онда хоћете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјурадј

08.08.2016 19:24

Смањите порезе и доприносе да мало растеретите привреду која је већ одавно на кољенима па можете очекивати да послодавци пријављују раднике у висини стварних примања. Овај нацин како се ради је тренутно врло ефикасан за рад на црно, непријављивање стварног промета, гашење фирми и тако редом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тома

09.08.2016 01:25

Пет милиона мјесецно иде у дзепове власника. Пореска инспекција установила предузеца која то раде (класицни криминал, утаја) али неце да објаве који су то. Све се зна али се пресуцује јер су у талу. Цему се даље надати, пропаст, крај. Само одлазак ниста друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокки

09.08.2016 11:10

Ако фирма не мозе да послује позитивно онда је треба затворити.Минимална плата треба бити загаронтавана колективним уговором за сваку радну позицију, мјесто.Тако је на западу.Ови "успјесни" пивредници краду од пензионера, радника и других социјалних категорија.Дрзава то одобрава.Цему и коме се онда зали тај Јоксимовиц који плату прима са будзета РС.Текст је само додатни доказ да дрзава не функционисе , постоји само интерес појединаца да се опљацка сто се јос мозе.Кад пропадне све они це се покупити и отици на резервне полозаје, Београд,Црна Гора, Русија..., неки и до САД-а.Остаце само јадан народ који се није снасао, пензионери тупог погледа и по који становник на селу.Нико ову дрзаву није могао унистити као сто су то урадили политицари данасњице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре. рокки

09.08.2016 22:51

Слазем се, врло јасно и прецизно си објаснио како се "ради". Додао бих јос да смо пресли границу (јако неповољна задузења, криминал у свим сферама) послије које нема повратка.