Plate: Za minimalac rade i doktori nauka

U Republici Srpskoj ima firmi u kojim je više stotina radnika, pa čak i svi zaposleni, prijavljeno na minimalac od 370 KM.

Republika Srpska 08.08.2016 | 20:29
Plate: Za minimalac rade i doktori nauka
Ovo su za „EuroBlic“ potvrdili u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja Republike Srpske, koji upozorava da su zloupotrebe minimalnih zarada na štetu države i radnika sve veće. Međutim, u Poreskoj upravi Srpske nismo mogli da dobijemo podatak koje su to firme sa najviše radnika na minimalcu.

Prema podacima Fonda PIO, blizu 84.000 radnika je prijavljeno na platu do 500 KM, a među njima je blizu 7.500 radnika sa fakultetskom diplomom, 27 magistara nauka pa čak i dva doktora nauka.

"Neodgovorni poslodavci, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a time i druge obaveze prema budžetu, plaćaju na najnižu osnovicu od 107,40 KM mesečno, što je za 166 KM manje od prosečne  mesečne uplate", kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

"Država mesečno gubi pet miliona KM"

U Fondu PIO su izračunali da država zbog toga mesečno gubi pet miliona KM po osnovu doprinosa.

"Kada bi se uveli  platni razredi  tako da se na najnižu osnovicu mogu prijaviti samo nekvalifikovani radnici, radnici sa srednjom stručnom spremom na platu od 400 do 450 KM, a radnici sa visokom stručnom spremom na iznos ne manji od prosečne plate, prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko bio bi viši za oko 60 miliona KM godišnje", ističe Joksimović.

U Savezu sindikata Republike Srpske kažu da su prilikom donošenja Zakona o poreskom postupku Srpske tražili da poreznici pored kontrole uplate doprinosa,  kontrolišu i visinu doprinosa koji se uplaćuju na platu da bi se sprečile zloupotrebe.

"U Poreskoj su rekli da im nedostaje kadar i tehnika, ali mi ne možemo da se otmemo utisku da država nije sprema da reši ovaj problem i da tako štiti nesavesne poslodavce", kaže Ranka Mišić predsednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže da se najviše zloupotreba krije kod 30.000 radnika koji su prijavljeni na 370 KM i niže.

"Znam za firmu koja ima 830 zaposlenih i svi su prijavljeni na minimalac. Takve firme su i nama nelojalna konkurencija. Tražili smo od Vlade Republike Srpske da za početak napravi analizu koje su to sumnjive firme sa najviše radnika na minimalcu te da ih kontroliše i preduzme potrebne mere", kaže Trivić.

(EuroBlic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Istina!

08.08.2016 18:36

Minimalna penzija najniza u Evropi, penzije jedva dovoljne za preziviti,jad i bijeda.Jadni i nesretni narode !!!!

ODGOVORITE
Name

Naopako ste nasadjeni

08.08.2016 18:43

Uskoro ćete pasti travu i tražiti korjenje. Korupcija vam je i otac i majka. Glasate za najveći šljam medju vama. Šta onda hoćete?

ODGOVORITE
Name

djuradj

08.08.2016 19:24

Smanjite poreze i doprinose da malo rasteretite privredu koja je već odavno na koljenima pa možete očekivati da poslodavci prijavljuju radnike u visini stvarnih primanja. Ovaj nacin kako se radi je trenutno vrlo efikasan za rad na crno, neprijavljivanje stvarnog prometa, gašenje firmi i tako redom...

ODGOVORITE
Name

Toma

09.08.2016 01:25

Pet miliona mjesecno ide u dzepove vlasnika. Poreska inspekcija ustanovila preduzeca koja to rade (klasicni kriminal, utaja) ali nece da objave koji su to. Sve se zna ali se presucuje jer su u talu. Cemu se dalje nadati, propast, kraj. Samo odlazak nista drugo!

ODGOVORITE
Name

rokki

09.08.2016 11:10

Ako firma ne moze da posluje pozitivno onda je treba zatvoriti.Minimalna plata treba biti zagarontavana kolektivnim ugovorom za svaku radnu poziciju, mjesto.Tako je na zapadu.Ovi "uspjesni" pivrednici kradu od penzionera, radnika i drugih socijalnih kategorija.Drzava to odobrava.Cemu i kome se onda zali taj Joksimovic koji platu prima sa budzeta RS.Tekst je samo dodatni dokaz da drzava ne funkcionise , postoji samo interes pojedinaca da se opljacka sto se jos moze.Kad propadne sve oni ce se pokupiti i otici na rezervne polozaje, Beograd,Crna Gora, Rusija..., neki i do SAD-a.Ostace samo jadan narod koji se nije snasao, penzioneri tupog pogleda i po koji stanovnik na selu.Niko ovu drzavu nije mogao unistiti kao sto su to uradili politicari danasnjice.

ODGOVORITE
Name

re. rokki

09.08.2016 22:51

Slazem se, vrlo jasno i precizno si objasnio kako se "radi". Dodao bih jos da smo presli granicu (jako nepovoljna zaduzenja, kriminal u svim sferama) poslije koje nema povratka.