Оптерећени са 346 непореских намета

Израда регистра фискалних и парафискалних давања Републике Српске једно је од обећања Владе Републике Српске које је наведено у Економској политици. Испуњење би могло да се деси у изборној години. Влада је на сједници крајем јула усвојила Нацрт регистра, а у изради су биле укључене све републичке институције и локалне заједнице.

Република Српска 08.08.2016 | 19:52
Оптерећени са 346 непореских намета
Регистар објављен, намети и давања побројана. Званично – привредници и грађани су суочени са чак 365 различитих врста дажбина. Све је то детаљно наведено у Нацрту регистра фискалних и парафискалних намата који је усвојен крајем јула на сједници Владе и објављен је на порталу. Грађани на леђима вуку 346 непореских, односно, парафискалних намета; од тог броја је 287 накнада, 47 такси, 7 казни и 2 врсте чланарина. Постоји и 15 врста директних пореза и шест различитих доприноса.

Извршна власт је прије годину и по дана обећала да ће креирати регистар фискалних и парафискалних давања. Циљ – стварање повољнијег пословног амбијента. Резултат – повећање конкурентности домаће привреде и бољи животни стандард. На објави регистра годинама су инсистирали у пословној заједници. Очекивања јасна.

Велик број намета гуши привредни развој Српске. Уколико регистар буде усвојен, коначно ће бити познато колико су привредници до сада издвајали новца. Биће јасно и да ли је то било оправдано или не. Ко је имао највише користи и како је новац трошен?

Радни документ је показао да је већина намета непореска. Показало се тачним управо оно што су привредници и економисти годинама упозоравали - поједини парафискални намети донесени су без законског упоришта. Израда регистра једна је од обавеза коју је власт на нивоу БиХ и ентитета преузела у реформској агенди.

Радни документ је прослијеђен свим министарствима и локалним заједницама. До краја септембра јавност ће моћи да достави примједбе и сугестије. Након тога слиједи креирање приједлога регистра који ће Влада разматрати. Посљедња адреса је усвајање у Народној скупштини Републике Српске.



(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дијагноза

08.08.2016 19:41

То су јањичари 21-ог вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милија

08.08.2016 19:55

Само дери, треба нахранити ту силну армију која сједи у зградама на слици.

Name

мами

10.08.2016 04:36

И нахранити и удомити!

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

08.08.2016 19:52

Само бахато!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.08.2016 20:06

Баш тако