Opterećeni sa 346 neporeskih nameta

Izrada registra fiskalnih i parafiskalnih davanja Republike Srpske jedno je od obećanja Vlade Republike Srpske koje je navedeno u Ekonomskoj politici. Ispunjenje bi moglo da se desi u izbornoj godini. Vlada je na sjednici krajem jula usvojila Nacrt registra, a u izradi su bile uključene sve republičke institucije i lokalne zajednice.

Republika Srpska 08.08.2016 | 19:52
Opterećeni sa 346 neporeskih nameta
Registar objavljen, nameti i davanja pobrojana. Zvanično – privrednici i građani su suočeni sa čak 365 različitih vrsta dažbina. Sve je to detaljno navedeno u Nacrtu registra fiskalnih i parafiskalnih namata koji je usvojen krajem jula na sjednici Vlade i objavljen je na portalu. Građani na leđima vuku 346 neporeskih, odnosno, parafiskalnih nameta; od tog broja je 287 naknada, 47 taksi, 7 kazni i 2 vrste članarina. Postoji i 15 vrsta direktnih poreza i šest različitih doprinosa.

Izvršna vlast je prije godinu i po dana obećala da će kreirati registar fiskalnih i parafiskalnih davanja. Cilj – stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Rezultat – povećanje konkurentnosti domaće privrede i bolji životni standard. Na objavi registra godinama su insistirali u poslovnoj zajednici. Očekivanja jasna.

Velik broj nameta guši privredni razvoj Srpske. Ukoliko registar bude usvojen, konačno će biti poznato koliko su privrednici do sada izdvajali novca. Biće jasno i da li je to bilo opravdano ili ne. Ko je imao najviše koristi i kako je novac trošen?

Radni dokument je pokazao da je većina nameta neporeska. Pokazalo se tačnim upravo ono što su privrednici i ekonomisti godinama upozoravali - pojedini parafiskalni nameti doneseni su bez zakonskog uporišta. Izrada registra jedna je od obaveza koju je vlast na nivou BiH i entiteta preuzela u reformskoj agendi.

Radni dokument je proslijeđen svim ministarstvima i lokalnim zajednicama. Do kraja septembra javnost će moći da dostavi primjedbe i sugestije. Nakon toga slijedi kreiranje prijedloga registra koji će Vlada razmatrati. Posljednja adresa je usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.



(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

08.08.2016 19:41

To su janjičari 21-og vijeka.

ODGOVORITE
Name

milija

08.08.2016 19:55

Samo deri, treba nahraniti tu silnu armiju koja sjedi u zgradama na slici.

Name

mami

10.08.2016 04:36

I nahraniti i udomiti!

Name

ACHTUNG DICHTUNG

08.08.2016 19:52

Samo bahato!

ODGOVORITE
Name

Miki

08.08.2016 20:06

Baš tako