Анализа: Од "Парног ваљка" остали само шрафићи!

Фудбалски клуб Партизан, односно његов Први тим наставља да посрће у новој сезони, навијачи огорчени на управу, играчи прилично безвољни, тренери немоћни...

Фудбал 08.08.2016 | 23:30
Анализа: Од "Парног ваљка" остали само шрафићи!
Можда је претерано рећи да се Партизан већ 7. августа опростио од титуле, али да ће црно-бели врашки тешко успети да превазиђу стање у којем се налазе, а новосадска Војводина, претходно и крушевачки Напредак, показали су црно-белима да се налазе на дну.

Неколико утисака од претходне вечери, са дербија 3. кола Суперлиге Србије, упада у очи. Партизан је раније играо и против јачих тимова Војводине, губио је и побеђивао, али да га неко тако надигра одавно није виђено. Пресинг који је Војводина одиграла је сада нормална ствар у модерном фудбалу, а играчи Партизана не да нису умели да одговоре на тако нешто, него су били збуњени, спори, анемични, безидејни, статични. Војводина је рамонтирала "Парни ваљак" и да парафразирамо реплику из чувеног домаћег филма "Маратонци трче последњи круг" - "остали само шрафови".

Један од јачих утисака је да се Валери Божинов САМ радовао сопственом голу, а тек му је по који саиграч пришао и пружио му руку. Говор тела, не само у тој ситуацији, много говори и открива.

Одбрана Партизана шупља као ементалер. Седрик Гогуа кога су у Финској назвали "Доминатор", доведен је прошле зиме са пројекцијом да у будућности буде стуб одбране црно-белих. Врло је вероватно да га дуго више нећемо гледати у стартнопј постави. Грегор Балажиц је био у другом плану код Ивана Томића, па се побунио јавно, а онда га је Марко НИколић вратио међу првих 11. У пару са Гогуом не зна се ко је од њих двојице био трагичнији, па и комичнији и ко је више испадао. Само захваљујући дугим ногама, Гогуа је некако успевао да заустави неколико опасних напада Војводине.

Бековски пар Партизана је такође слаб. Мирослав Богосавац шпарта по левој страни, али је његов учинак мизеран. На тој страни има Немању Михајловића који је на старту ове сезоне непрепознатљив и не може никоме да "прода" дриблинг. Тешко да би у овом стању предриблао и клупске другове на бековским позицијама. Михајловић је од оног промашеног пенала против Заглембја у Пољској једноставно нестао, угасио се... Десни бек Мирослав Вулићевић је у паду. Никако да се врати у оно време када је био непрелазан, а уз то и веома опасан и ефикасан у нападу. У време док је Петар Шкулетић ирао на месту центарфора, "тешкаша", Вулићевић му је био главни асистент.

Одбрана Партизана остављала је на ветрометини Бојана Шаранова, који је у неколико наврата браворузоно интервенисао и скинуо неколико "зицера". Има и он грешака, али је далеко најбољи шраф у раштимованој одбрани Партизана.

Средина Партизана... шта то беше? Осим фанатично борбеног ратника Евертона Луиза, средина Партизана не постоји. Поново је Дарко Брашанац трчао и трчао, али и он изгуби снагу, па погреши у најважнијем - додавању. О осталима не вреди трошити речи. Ален Стевановић је погубљен, Мирослав Радовић, који зна фудбал, ослања на дриблинг, уме да "прода" неку финту, али то је то. Радовић је доведен у Партизан да буде "десетка", тај број је и сам тражио, а зна се шта десетка значи. Треба да буде вођа на терену, да буде плејмејкер, да проиграва саиграче, да се "нуди" за лопту, да је прослеђује... У једном тренутку у мечу против Војводине видели смо чак да Валери Божинов бива организатор игре, а да Радовић глуми шпица(!?). Могуће да су то њих двојица сами нешто смислили, могуће је да им је то рекао и Николић. Могуће је и да се то догодило само од себе у оним стихијским нападима Партизана.

Када је у другом полувремену ушао на терен нико није очекивао од Саше Илића неку велику магију, али јесте неки луцидан потез. Али, Саша Илић је био најнервознији на терену(!) и уз све његове заслуге и све оно што значи Партизану, можда би и он требало да буде искрен према себи и каже - доста је, више ћу да помогнем саветима ван терена, него да на терену буде највећа прзница и ризикује да добије црвени картон (а могао је у недељу увече да "поцрвени" веома лако).

Бразилац Леонардо је "пао с Марса". Ем нема снаге, ем мисли да је дошао да пика фуцу са ортацима из краја (бар се тако понаша). Можда он заиста јесте играч који прави разлику, како то воле да кажу фудбалски стручњаци, али Партизан баш и нема много времена за чекање. Поготово не сад. И поготово што је дошао у клуб потпуно неспреман, па му је "душица била у носу" већ после 15 минута првог тренинга!

Валери Божинов, ма колико га вређали и критиковали поједини навијачи Партизана, једини уме да да гол. Његов проблем је што не игра на позицији на којој је најбољи у психо-физичком стању у каквом је. Николић га је гурнуо на позицију "сидраша", а он то није. Да је у зениту форме, свакако, није, али да би му и те како добро дошла помоћ саиграча - би, а исто тако и сарадња са још једним нападачем. Овако се трошио што играјући против тројице чувара, враћајући се у одбрану а од њега никакве или слабе вајде у том сегменту игре...

Ако ништа друго, Бугарин је један од ретких у Партизану који је показао да му је стало, а то се веома добро видело у ситуацији када је Гогуа нешто "истриповао" у глави и кренуо као у напад и почео да дрибла... Изгубио је лопту на средини терена и Војводина је имала једну од "милион" контри, која се само неспретношћу нападача није завршила голом. Божинов је дотрчао дубоко из поља Војводине и толико се драо на Гогуу да су га чули и у последњим редовима на трибинама, упркос жамору, урлању и навијању обе навијачке групе. Бугарин је тиме доказао да му је стало, а све се дешавало у тренутку када је Партизан смањио на 1:2 и покушао да нешто извуче из веома лоше утакмице.

Истина, увео је Марко Николић још једног нападача - Николу Ђурђића - али он не да није у форми којом се препоручио немачком Аугзбургу, него је далеко од тога да може да издржи јачи дуел, оприхвати лопту, подели је... Ако је идеја струке у Партизану била да Ђурђић глуми Клеа и да "ни из чега" даје голове, онда је то била погрешна идеја.

Марко Николић је најавио рез у екипи и то драстичан. Рекао је и да су му појединци показали какав однос имају према дресу Партизана (у негативном смислу), тако да их, вероватно, више нећемо гледати у првом тиму, можда чак ни близу првог тима. Партизан је само овог лета довео деветорицу играча, од којих смо од суперлигашких играча видели само Петра Ђуричковића како изводи и погађа пенал против пољског Заглембја.

У среду против Јавора у Ивањици Партизану ће бити потребни радници и ратници на терену иначе ће 14. место које сада заузима (само су чачански Борац и Рад без бодова лошији) бити изгубљено...

Управа Партизана поново је "споменута" на утакмици, са трибина. Оправдано. Јер, ако ништа друго (а има много тога), дозволите старлетама да се шепуре по ложама на западној трибини, а отерате легенде клуба, онда треба да се запитате - ОК, шта смо ми то урадили?

Наравно да не треба забрањивати било коме да долази на утакмице, али треба знати ко где седи, а зна се за кога су ложе. Но, то је само споредна, али веома сликовита прича о Партизану данас. Што неко рече на трибинама стадиона Партизана синоћ:

"Суперлига је постала јако такмичење за Партизан"....

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гробар

09.08.2016 05:03

Залосно је стање фудбала у Србији,унистили су Партизан,најзалосније сто се мисли да је ЦЗ појацана а они и даље не могу побједити никог у европи,није цз јака него је партизан унистен и доведен на њен ниво тј сад и низи!

ОДГОВОРИТЕ