Права истина о интегралним житарицама

Хлеб и тестенине су годинама имале лошу репутацију због тога што су препуни угљених хидрата. Многи људи који желе да се хране здравије, потпуно их избацују из исхране, али се ове намирнице сада ипак “враћају у моду”, с једном важном назнаком – направљене су од интегралних житарица.

Здравље 08.08.2016 | 09:42
Права истина о интегралним житарицама
“Производ од целог зрна пшенице” како обично стоји на декларацијама, не значи да је производ који купујете направљен само од интегралног брашна. Заправо, врло је вероватно да је реч о производу, који поред интегралног, садржи и обично бело брашно, као и адитиве.

Да би се неко пециво или тестенина називали интегралним у пуном смислу те речи, требало би да су направљени од брашна направљеног од нетакнутих зрна житарице, дакле оних који садрже ендосперм, клицу и мекиње.

Међу житарице, иначе, осим пшенице спадају и раж, амарант, просо, киноа, пиринач, овас, јечам и сличне биљне културе.

Ендосперм, клица и мекиње су главне компоненте њихових зрна и цела поента прављења “интегралног” брашна је у томе да се задрже сва њихова својства.

Стручњаци углавном препоручују унос шест до осам порција производа од житарица сваког дана. Наравно, пожељно је да предност дате интегралним, јер за разлику од обрађених зрна од којих се добија бело брашно, целовита задржавају мноштво витамина и минерала.

Рецимо, интегралне житарице богате су магнезијумом, који је важан за функционисање више од 300 ензима у људском организму, као и за здравље срца, мозга и костију.

Садржај магнезијума у различитим интегралним житарицама варира, а у количини која одговара калоријској вредности од 200 кцал, у пшеничним мекињама има 566 мг, пиринчаним 494 мг, овсеним (куваним) 200 мг, тамном раженом брашну 153 мг и интегралном брашну хељде 150 мг.

Иако многи људи избегавају тестенине, како не би уносили угљене хидрате, требало би да се ослободе аверзије која је дуго стварана око ових намирница.

Иако интегралне житарице имају једнаку количину угљених хидрата, као и обрађене, немају исти ефекат на метаболизам и ниво шећера у крви. Интегралне се полако апсорбују и постепено метаболишу, што значи да након њиховог уношења не долази до наглог скока нивоа шећера у крви (и касније његовог пада).

То значи да интегралне житарице могу и треба да буду део избалансиране и здраве исхране.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар