Шок! Новак испао на старту од Дел Потра!

Дел Потрова партија живота уништила Новаков сан: Торањ из Тандила напрелазан за најбољег на свету! Буквално све је аргентинском играчу полазило за руком у овом мечу, а највише сервис, који је био - перфектан!

Тенис 08.08.2016 | 04:01
Шок! Новак испао на старту од Дел Потра!
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић неочекивано је завршио учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру већ на самом старту, пошто је од њега у првом колу био бољи невероватни Хуан Мартин дел Порто, који је одиграо један од најквалитетнијих мечева у каријери и елиминисао најбољег тенисера на планети у два сета - 6(4):7, 6(:7.

Није могло теже да буде српском асту на отварању турнира на највећој спортској смотри. Имао је наспрам себе 145. тенисера на свету, али само на папиру, био је то велики повратак популарног Торња из Тандила, некадашње велике анаде светског тениса, а данас великог хероја Аргентине, коме су повреде у последњих неколико година уназадиле каријеру, али му је ово велика шанса да се на блистав начин врати на велику сцену.

Буквално све је аргентинском играчу полазило за руком у овом мечу, а највише сервис, који је био - перфектан! О томе како је сервирао и играо Дел Потро говори и чињеница даНовак, иако је играо доста добро, није успео ниједном да угорзи сервис противника.Ђоковић је са друге стране чак и добро сервирао, али једноставно ни његова врло добра игра није била довољна за надахнутог Аргентинца.

Виђена су готово два идентична сета. Први је био на клацкалици све до тај-брејка, који је Дел Потро боље отворио, повео са 4:2 и решио га у своју корист резултатом 7:4. То му је само додатно утицало на самопоздање и пружило још веће уверење да може до сензације у Рио де Жанеиру, а тако је и било.

Мучио се Новак у другом сету, знатно теже освајао поене на свој сервис, али је ипак стигао до тај-брејка и тамо је Аргентинац поново био надмоћнији.

Ђоквић је у Рио дошао са великом жељом да се докопа олимпијског злата, али је ове вечери наспрам себе имао невероватног противника, па ће за сада морати да се задовољи бронзом из Пекинга освојеном пре осам година.

Иако је Новак имао много више тениса у ногама и у Рио је дошао са освојеним Роџерс купом, док је Делпо последњи званични меч играо пре више од месец дана на Вимблдону, то се уопште није видело на терену.

Важније од "када" очигледно је било "како" - у Торонту је Новак са пола гаса оборио још један рекорд, док је Аргентинац у Лондону испао од Лукаса Пуја у 3. колу, али је претходно заблистао када је избацио Стана Вавринку.

Баш такву игру трудио се да репризира од самог старта дуела са Новаком, у чему му је свесрдно помагала гласна аргентинска публика.

Дел Потро је брзо стигао до прве брејк прилике, када је укротио Новаков сервис, а затим разорним форхендом зауставио ривала на мрежи за 30:40. То је нешто што је публика толико пута видела до краја меча.

Новак је морао да се чупа још два пута, али је након осам минута борбе, уз два бљеска и агресивна поена стигао до првог гема у синглу у Рију.

Тада је било јасно да ће се борба водити и на трибинама, где су домаћи навијачи углавном пружали сјајну подршку Новаку.

Ипак, на терену је у фокусу све време остао Дел Потро, момак који када га не муче повреде, игра фантастичан тенис. Неколико сјајних размена и добрих промена ритма само су потврдили да је овај меч апсолутни дерби 1. кола, као и то колика је штета што је жреб био баш овакав.

Захваљујући нивоу на ком је играо Дел Потро, већ првих десетак минута су на неки начин из Новака извукли више и гледаоцима донели квалитетнију игру него било који његов меч у Торонту.

Публика у Рију је тако могла да ужива у одличном тенису и гемовима које су сервисери морали добрано да зараде, изузев трећег, који је Новак узео муњевито, без изгубљеног поена.

Први сет није био ни близу готов, а обојица су већ испуцала цео арсенал удараца због чега су један другог често награђивали аплаузом и осмехом. Један од најгласнијих је стигао са трибина у деветом гему, када је Новак фантастичним пасинг шотом прецртао и четврту брејк лопту ривала.

После тога, било је потпуно очекивано да ће први сет одлучити тај-брејк.

Ђоковић и Дел Потро су разменили неколико мини-брејкова, али је Аргентинац уз мало среће стекао опипљиву предност од 5:2, а затим још једном са основне линије уписао поен на сервис ривала - 6:3. Новак је имао снаге да спаси само једну од три сет лопте - 7:6 (4).

Први сет је трајао сат и 11 минута, а превагу је однела агресивнија игра Дел Потра који је имао 20 винера, наспрам Новакових десет. Обојица су имали по 15 неизнуђених грешака.

Дел Потро није спуштао ритам ни за нијансу и одлично је отворио други сет, па је Новак поново морао да "чупа" сервис гем и брани још две брејк лопте за 1:1.

Следећи је коначно освојио много лакше, али је далеко већи проблем представљала чињеница да Новак никако није успевао да стигне до брејк шансе.

На другој страни су наставиле да се нижу, а Ђоковић је био на ивици понора у шестом гему када се извукао ас ударцем.

За разлику од њега, Аргентинац је своје гемове без много проблема решавао жестоким форхендима и из минута у минут наметао све већи притисак.

Ђоковић није попустио када је два пута сервирао за останак у мечу, али јесте у тај-брејку.

Аргентинац је жестоко отворио последњи период игре и повео је са 5:0, а онда је велики подвиг потпуно заслужено комплетирао уз помоћ мрежице, која му је више пута помогла у овом мечу.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

никс

08.08.2016 05:22

Јос један доказ да не побједјује увијек најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

08.08.2016 05:50

СТА ЈЕ НЕМА МИЛИОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

08.08.2016 06:11

Изненадјен сам.А као цовек и увредјен !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

08.08.2016 06:28

Новак је апсолутно једини Србин на планети који има право да погријеши, а да му се од срца опрости

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

08.08.2016 06:35

Не знам ко је могао ово ударање тољагом могао назвати спортом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

08.08.2016 07:38

Стварно си тољага..јадан и искомплексиран.

Name

Смјена сампиона

08.08.2016 07:02

А зашто шок ? Па у мото ГП спорту Роси је доктор, али дошао је Маркез па су ствари кренуле лоше по Росија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

08.08.2016 07:04

Као и увијек кад нема пара Дјоковиц или се не појави (као на Давис купу) или се појави и набрзину изгуби...овдје у Бразилу је проблем и са вирусом Зика тако да се Ноле није планирао дузе задрзавати... тата га је лијепо васпитао-паре,паре и само паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

08.08.2016 07:36

Почетак краја његове доминације, свему дође крај

ОДГОВОРИТЕ