Šok! Novak ispao na startu od Del Potra!

Del Potrova partija života uništila Novakov san: Toranj iz Tandila naprelazan za najboljeg na svetu! Bukvalno sve je argentinskom igraču polazilo za rukom u ovom meču, a najviše servis, koji je bio - perfektan!

Tenis 08.08.2016 | 04:01
Šok! Novak ispao na startu od Del Potra!
Najbolji teniser sveta Novak Đoković neočekivano je završio učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru već na samom startu, pošto je od njega u prvom kolu bio bolji neverovatni Huan Martin del Porto, koji je odigrao jedan od najkvalitetnijih mečeva u karijeri i eliminisao najboljeg tenisera na planeti u dva seta - 6(4):7, 6(:7.

Nije moglo teže da bude srpskom astu na otvaranju turnira na najvećoj sportskoj smotri. Imao je naspram sebe 145. tenisera na svetu, ali samo na papiru, bio je to veliki povratak popularnog Tornja iz Tandila, nekadašnje velike anade svetskog tenisa, a danas velikog heroja Argentine, kome su povrede u poslednjih nekoliko godina unazadile karijeru, ali mu je ovo velika šansa da se na blistav način vrati na veliku scenu.

Bukvalno sve je argentinskom igraču polazilo za rukom u ovom meču, a najviše servis, koji je bio - perfektan! O tome kako je servirao i igrao Del Potro govori i činjenica daNovak, iako je igrao dosta dobro, nije uspeo nijednom da ugorzi servis protivnika.Đoković je sa druge strane čak i dobro servirao, ali jednostavno ni njegova vrlo dobra igra nije bila dovoljna za nadahnutog Argentinca.

Viđena su gotovo dva identična seta. Prvi je bio na klackalici sve do taj-brejka, koji je Del Potro bolje otvorio, poveo sa 4:2 i rešio ga u svoju korist rezultatom 7:4. To mu je samo dodatno uticalo na samopozdanje i pružilo još veće uverenje da može do senzacije u Rio de Žaneiru, a tako je i bilo.

Mučio se Novak u drugom setu, znatno teže osvajao poene na svoj servis, ali je ipak stigao do taj-brejka i tamo je Argentinac ponovo bio nadmoćniji.

Đokvić je u Rio došao sa velikom željom da se dokopa olimpijskog zlata, ali je ove večeri naspram sebe imao neverovatnog protivnika, pa će za sada morati da se zadovolji bronzom iz Pekinga osvojenom pre osam godina.

Iako je Novak imao mnogo više tenisa u nogama i u Rio je došao sa osvojenim Rodžers kupom, dok je Delpo poslednji zvanični meč igrao pre više od mesec dana na Vimbldonu, to se uopšte nije videlo na terenu.

Važnije od "kada" očigledno je bilo "kako" - u Torontu je Novak sa pola gasa oborio još jedan rekord, dok je Argentinac u Londonu ispao od Lukasa Puja u 3. kolu, ali je prethodno zablistao kada je izbacio Stana Vavrinku.

Baš takvu igru trudio se da reprizira od samog starta duela sa Novakom, u čemu mu je svesrdno pomagala glasna argentinska publika.

Del Potro je brzo stigao do prve brejk prilike, kada je ukrotio Novakov servis, a zatim razornim forhendom zaustavio rivala na mreži za 30:40. To je nešto što je publika toliko puta videla do kraja meča.

Novak je morao da se čupa još dva puta, ali je nakon osam minuta borbe, uz dva bljeska i agresivna poena stigao do prvog gema u singlu u Riju.

Tada je bilo jasno da će se borba voditi i na tribinama, gde su domaći navijači uglavnom pružali sjajnu podršku Novaku.

Ipak, na terenu je u fokusu sve vreme ostao Del Potro, momak koji kada ga ne muče povrede, igra fantastičan tenis. Nekoliko sjajnih razmena i dobrih promena ritma samo su potvrdili da je ovaj meč apsolutni derbi 1. kola, kao i to kolika je šteta što je žreb bio baš ovakav.

Zahvaljujući nivou na kom je igrao Del Potro, već prvih desetak minuta su na neki način iz Novaka izvukli više i gledaocima doneli kvalitetniju igru nego bilo koji njegov meč u Torontu.

Publika u Riju je tako mogla da uživa u odličnom tenisu i gemovima koje su serviseri morali dobrano da zarade, izuzev trećeg, koji je Novak uzeo munjevito, bez izgubljenog poena.

Prvi set nije bio ni blizu gotov, a obojica su već ispucala ceo arsenal udaraca zbog čega su jedan drugog često nagrađivali aplauzom i osmehom. Jedan od najglasnijih je stigao sa tribina u devetom gemu, kada je Novak fantastičnim pasing šotom precrtao i četvrtu brejk loptu rivala.

Posle toga, bilo je potpuno očekivano da će prvi set odlučiti taj-brejk.

Đoković i Del Potro su razmenili nekoliko mini-brejkova, ali je Argentinac uz malo sreće stekao opipljivu prednost od 5:2, a zatim još jednom sa osnovne linije upisao poen na servis rivala - 6:3. Novak je imao snage da spasi samo jednu od tri set lopte - 7:6 (4).

Prvi set je trajao sat i 11 minuta, a prevagu je odnela agresivnija igra Del Potra koji je imao 20 vinera, naspram Novakovih deset. Obojica su imali po 15 neiznuđenih grešaka.

Del Potro nije spuštao ritam ni za nijansu i odlično je otvorio drugi set, pa je Novak ponovo morao da "čupa" servis gem i brani još dve brejk lopte za 1:1.

Sledeći je konačno osvojio mnogo lakše, ali je daleko veći problem predstavljala činjenica da Novak nikako nije uspevao da stigne do brejk šanse.

Na drugoj strani su nastavile da se nižu, a Đoković je bio na ivici ponora u šestom gemu kada se izvukao as udarcem.

Za razliku od njega, Argentinac je svoje gemove bez mnogo problema rešavao žestokim forhendima i iz minuta u minut nametao sve veći pritisak.

Đoković nije popustio kada je dva puta servirao za ostanak u meču, ali jeste u taj-brejku.

Argentinac je žestoko otvorio poslednji period igre i poveo je sa 5:0, a onda je veliki podvig potpuno zasluženo kompletirao uz pomoć mrežice, koja mu je više puta pomogla u ovom meču.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

niks

08.08.2016 05:22

Jos jedan dokaz da ne pobjedjuje uvijek najbolji.

ODGOVORITE
Name

CICO

08.08.2016 05:50

STA JE NEMA MILIONA.

ODGOVORITE
Name

Sojic

08.08.2016 06:11

Iznenadjen sam.A kao covek i uvredjen !

ODGOVORITE
Name

Semberija

08.08.2016 06:28

Novak je apsolutno jedini Srbin na planeti koji ima pravo da pogriješi, a da mu se od srca oprosti

ODGOVORITE
Name

zumba

08.08.2016 06:35

Ne znam ko je mogao ovo udaranje toljagom mogao nazvati sportom....

ODGOVORITE
Name

Нешо

08.08.2016 07:38

Стварно си тољага..јадан и искомплексиран.

Name

Smjena sampiona

08.08.2016 07:02

A zašto šok ? Pa u moto GP sportu Rosi je doktor, ali došao je Markez pa su stvari krenule loše po Rosija.

ODGOVORITE
Name

kmkok

08.08.2016 07:04

Kao i uvijek kad nema para Djokovic ili se ne pojavi (kao na Davis kupu) ili se pojavi i nabrzinu izgubi...ovdje u Brazilu je problem i sa virusom Zika tako da se Nole nije planirao duze zadrzavati... tata ga je lijepo vaspitao-pare,pare i samo pare...

ODGOVORITE
Name

banja luka

08.08.2016 07:36

Početak kraja njegove dominacije, svemu dođe kraj

ODGOVORITE