ОИ - прича: Прошле године је, бјежећи од рата, пливањем спасила 20 живота, а сад је заблистала у Рију!

Осамнаестогодишња Јусра Мардини је прошле године, бежећи од рата у Сирији, у бродићу којим се кретала из Измира ка грчком острву Лезбос, доживела велику драму. Мотор је престао да ради усред Егејског мора. Она је, са сестром и једином женом од 20 присутних особа која је поред њих две знала да плива, ускочила у воду. Ускочиле су не би ли некако спасиле све те животе. Годину дана касније, Јусра Мардини је ускочила у олимпијски базен у Рију.

Остали спортови 09.08.2016 | 20:45
ОИ - прича: Прошле године је, бјежећи од рата, пливањем спасила 20 живота, а сад је заблистала у Рију!
Она је из Дамаска. Ратне страхоте натерале су је да побегне оданде, а пут није био лак. Нимало. Најстрашније је било када је мотор отказао, а притом су таласи претили да преврну бродић предвиђен за седморо, и то док је превозио троструко више путника.

Јусра, њена сестра Сара и још једна жена, једине су умеле да се снађу у води. И, не само да су ускочиле у Егејско море да себе спасу, већ су гурале и вукле брод - све док нису стигле на обалу.

Ова млада пливачица се потом настанила у Немачкој, а недавно је одабрана да наступи за Избеглички олимпијски тим у Рију. Екипу сачињавају избеглице широм света, а такмиче се под олимпијском заставом и химном. Она се надала да ће олимпијка постати 2022, али - стигла јој је превремена позивница за остварење сна.

И, дошао је и тај дан. Јусра Мардини је пришла базену, свесна да је далеко од конкуренције, те да шансе да се домогне полуфинала трке на 100 метара делфин стилом и не постоје, чак ни у сновима. Она је своје ионако остварила: преживела је рат и стигла до олимпијских надметања. То, што је успут ускакала у воду да би спасавала животе, само потврдђује оно што је ова девојка у својој суштини: борац за нормално; не само за себе, већ и за друге.

Звук за почетак трке се огласио. Више није скакала у Егејско море, већ у свој сан.

...

Јусра Мардини није прошла у полуфинале у Рију. Али, у трци у којој је учествовала, резултатом 1:09,21 је победила све који су били у базену. Победила је и себе. И рат.

Чуда се и дешавају када се неко посвети таленту, када не одустаје од снова - а притом не гази преко мртвих, већ пружа руку да живе из смрти вади.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар