OI - priča: Prošle godine je, bježeći od rata, plivanjem spasila 20 života, a sad je zablistala u Riju!

Osamnaestogodišnja Jusra Mardini je prošle godine, bežeći od rata u Siriji, u brodiću kojim se kretala iz Izmira ka grčkom ostrvu Lezbos, doživela veliku dramu. Motor je prestao da radi usred Egejskog mora. Ona je, sa sestrom i jedinom ženom od 20 prisutnih osoba koja je pored njih dve znala da pliva, uskočila u vodu. Uskočile su ne bi li nekako spasile sve te živote. Godinu dana kasnije, Jusra Mardini je uskočila u olimpijski bazen u Riju.

Ostali sportovi 09.08.2016 | 20:45
OI - priča: Prošle godine je, bježeći od rata, plivanjem spasila 20 života, a sad je zablistala u Riju!
Ona je iz Damaska. Ratne strahote naterale su je da pobegne odande, a put nije bio lak. Nimalo. Najstrašnije je bilo kada je motor otkazao, a pritom su talasi pretili da prevrnu brodić predviđen za sedmoro, i to dok je prevozio trostruko više putnika.

Jusra, njena sestra Sara i još jedna žena, jedine su umele da se snađu u vodi. I, ne samo da su uskočile u Egejsko more da sebe spasu, već su gurale i vukle brod - sve dok nisu stigle na obalu.

Ova mlada plivačica se potom nastanila u Nemačkoj, a nedavno je odabrana da nastupi za Izbeglički olimpijski tim u Riju. Ekipu sačinjavaju izbeglice širom sveta, a takmiče se pod olimpijskom zastavom i himnom. Ona se nadala da će olimpijka postati 2022, ali - stigla joj je prevremena pozivnica za ostvarenje sna.

I, došao je i taj dan. Jusra Mardini je prišla bazenu, svesna da je daleko od konkurencije, te da šanse da se domogne polufinala trke na 100 metara delfin stilom i ne postoje, čak ni u snovima. Ona je svoje ionako ostvarila: preživela je rat i stigla do olimpijskih nadmetanja. To, što je usput uskakala u vodu da bi spasavala živote, samo potvrdđuje ono što je ova devojka u svojoj suštini: borac za normalno; ne samo za sebe, već i za druge.

Zvuk za početak trke se oglasio. Više nije skakala u Egejsko more, već u svoj san.

...

Jusra Mardini nije prošla u polufinale u Riju. Ali, u trci u kojoj je učestvovala, rezultatom 1:09,21 je pobedila sve koji su bili u bazenu. Pobedila je i sebe. I rat.

Čuda se i dešavaju kada se neko posveti talentu, kada ne odustaje od snova - a pritom ne gazi preko mrtvih, već pruža ruku da žive iz smrti vadi.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar