Очекујем став ЕУ о Томпсону, Главашу...

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања Александар Вулин изјаво је да Србија чека одговор Европске комисије у којем би требало да буде садржана политика ЕУ о фашизацији у Хрватској.

Србија 07.08.2016 | 20:31
Очекујем став ЕУ о Томпсону, Главашу...
"Очекујем да Европска унија проговори, да јасно стави до знања која политика је неприхватљива", рекао је Вулин новинарима у Краљеву, подсетивши да је премијер Александар Вучић упутио писмо Европској комисији на које још увек није стигао одговор.

Вулин на свечаности поводом затварања омладинске радне акције у Краљеву
Чекамо тај одговор, рекао је Вулин и додао да се од ЕК очекује да јасно каже да ли је Србија негде погрешила, затим која је то политика коју ЕУ хоће да прихвати, а коју неће.

"Не прихватамо никакав вештачка изједначавања, нема уравниловки сви смо помало криви. Није тачно. Србија није нигде погрешила, ни у односу према националним мањинама на својој територији, ни у односу према антифашистичким вредностима, па ни у односу према суседима", рекао је Вулин.

Очекује се од ЕУ да јасно каже да ли је политика фашизма и њеног враћања у Хрватској прихвтаљива, да ли је могуће да на државној церемонији, државним новцем буде плаћен усташки певач Томпсон, да се ослобађа Бранимир Главаш, да усташе марширају Книном, истакао је Вулин.

"Постављамо јасно питање ЕУ да ли је то могуће или није", додао је министар.

Вулин је рекао да је захвалан свима у Хрватској који имају храбрости да дигну глас против буђења фашизма и да заштите српску заједницу.

Хрватска би, како је рекао, више морала да слуша те гласове, јер то су гласови који ће од Хрватске направити земљу која може да буде за узор.

"Не може за узор да буде земља у којој антифашисти морају да се склањају пред фашистима, у којој се ослобађају ратни злочинци и у којој се праве свеци од усташких викара. То није земља за узор, Хрватска нема разлога да тоне у прошлост", закључио је министар Вулин.

"Заборавили смо да будемо солидарни једни према другима" 

Министар Вулин присуствовао је свечаности поводом затварања омладинске радне акције "Краљево 2016" и поручио да добровољни рад не треба да буде заборављен.

Вулин је казао да су министарства за рад и омладине и спорта формирала радну групу за израду анализе досадашњих ефеката Закона о волонтирању, па самим тим и за евентуалну израду новог закона.

"Добровољни рад није нешто што треба да буде заборављено и то треба да буде и награђано. Постоје светска искуства која говоре да је волонтерски рад изузетно користан заједници и да итекако може да помогне друштву", рекао је Вулин новинарима у Краљеву.

Вулин сматра да идуће године кроз одговарајућа законска решења могу да се промене неке ствари и да се волонтерски добровољни рад врати тамо где му је и место.

Он је на свечаности поводом затварања радне акције изразио наду да ће се оне наставити и у другим градовима, наводећи да је сада заборављено оно што је било најбоље у социјализму - солидарност.

"Заборавили смо да будемо солидарни једни према другима, а подсетићу вас када су биле поплаве, онда смо показали своје најлепше лице, тако што смо добровољно радили и дали све од себе једни за друге", подсетио је министар.

Током акције у Краљеву у којој су учествовали бригадири из Беоргада, Новог Сада, Руме, Крагујевца, Охрида, Скопља и Куманова очишћено је око два километра водотока у том граду.

Више од 70 њих поклонило је 4.400 радних сати Краљеву, а акција је трајала 14 дана.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цовек се уци док је зив

07.08.2016 19:41

Добро је цитати јер се онда налети на несто корисно. Сретно.

ОДГОВОРИТЕ