Očekujem stav EU o Tompsonu, Glavašu...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja Aleksandar Vulin izjavo je da Srbija čeka odgovor Evropske komisije u kojem bi trebalo da bude sadržana politika EU o fašizaciji u Hrvatskoj.

Srbija 07.08.2016 | 20:31
Očekujem stav EU o Tompsonu, Glavašu...
"Očekujem da Evropska unija progovori, da jasno stavi do znanja koja politika je neprihvatljiva", rekao je Vulin novinarima u Kraljevu, podsetivši da je premijer Aleksandar Vučić uputio pismo Evropskoj komisiji na koje još uvek nije stigao odgovor.

Vulin na svečanosti povodom zatvaranja omladinske radne akcije u Kraljevu
Čekamo taj odgovor, rekao je Vulin i dodao da se od EK očekuje da jasno kaže da li je Srbija negde pogrešila, zatim koja je to politika koju EU hoće da prihvati, a koju neće.

"Ne prihvatamo nikakav veštačka izjednačavanja, nema uravnilovki svi smo pomalo krivi. Nije tačno. Srbija nije nigde pogrešila, ni u odnosu prema nacionalnim manjinama na svojoj teritoriji, ni u odnosu prema antifašističkim vrednostima, pa ni u odnosu prema susedima", rekao je Vulin.

Očekuje se od EU da jasno kaže da li je politika fašizma i njenog vraćanja u Hrvatskoj prihvtaljiva, da li je moguće da na državnoj ceremoniji, državnim novcem bude plaćen ustaški pevač Tompson, da se oslobađa Branimir Glavaš, da ustaše marširaju Kninom, istakao je Vulin.

"Postavljamo jasno pitanje EU da li je to moguće ili nije", dodao je ministar.

Vulin je rekao da je zahvalan svima u Hrvatskoj koji imaju hrabrosti da dignu glas protiv buđenja fašizma i da zaštite srpsku zajednicu.

Hrvatska bi, kako je rekao, više morala da sluša te glasove, jer to su glasovi koji će od Hrvatske napraviti zemlju koja može da bude za uzor.

"Ne može za uzor da bude zemlja u kojoj antifašisti moraju da se sklanjaju pred fašistima, u kojoj se oslobađaju ratni zločinci i u kojoj se prave sveci od ustaških vikara. To nije zemlja za uzor, Hrvatska nema razloga da tone u prošlost", zaključio je ministar Vulin.

"Zaboravili smo da budemo solidarni jedni prema drugima" 

Ministar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom zatvaranja omladinske radne akcije "Kraljevo 2016" i poručio da dobrovoljni rad ne treba da bude zaboravljen.

Vulin je kazao da su ministarstva za rad i omladine i sporta formirala radnu grupu za izradu analize dosadašnjih efekata Zakona o volontiranju, pa samim tim i za eventualnu izradu novog zakona.

"Dobrovoljni rad nije nešto što treba da bude zaboravljeno i to treba da bude i nagrađano. Postoje svetska iskustva koja govore da je volonterski rad izuzetno koristan zajednici i da itekako može da pomogne društvu", rekao je Vulin novinarima u Kraljevu.

Vulin smatra da iduće godine kroz odgovarajuća zakonska rešenja mogu da se promene neke stvari i da se volonterski dobrovoljni rad vrati tamo gde mu je i mesto.

On je na svečanosti povodom zatvaranja radne akcije izrazio nadu da će se one nastaviti i u drugim gradovima, navodeći da je sada zaboravljeno ono što je bilo najbolje u socijalizmu - solidarnost.

"Zaboravili smo da budemo solidarni jedni prema drugima, a podsetiću vas kada su bile poplave, onda smo pokazali svoje najlepše lice, tako što smo dobrovoljno radili i dali sve od sebe jedni za druge", podsetio je ministar.

Tokom akcije u Kraljevu u kojoj su učestvovali brigadiri iz Beorgada, Novog Sada, Rume, Kragujevca, Ohrida, Skoplja i Kumanova očišćeno je oko dva kilometra vodotoka u tom gradu.

Više od 70 njih poklonilo je 4.400 radnih sati Kraljevu, a akcija je trajala 14 dana.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Covek se uci dok je ziv

07.08.2016 19:41

Dobro je citati jer se onda naleti na nesto korisno. Sretno.

ODGOVORITE