Цијена товљеника скочила на 70 фенинга

Скок цијена товљених свиња обрадовао је узгајиваче који од почетка године чекају на позитивне ефекте свог рада.

Република Српска 07.08.2016 | 19:02
Цијена товљеника скочила на 70 фенинга
Наиме, у кратком времену цијена товљеника порасла је за 40 до 70 фенинга по килограму јер је смањена понуда овог меса у Српској.

У удружењу узгајивача свиња појашњавају да су домаћи фармери подигли цијену товљеника по угледу на сточаре у Европи и Србији. Проблем је настао кажу јер је Европска унија извезла велике количине свињског меса у Кину, па тренутно влада огромна потражња, пише порталнтварена.цом.

Очигледно је да залихе свињског меса у Европи нису енормно велике, какве су биле у посљедњих годину дана, кажу узгајивачи али и напомињу да је за њих битнија чињеница што тренутно раде и остварују зараду.

Од министарства спољне трговинме и економских односа БиХ захтијевали су узгајивачи свиња кажу само квоте и оно што им омогућавају сви склопљени споразуми са Европском Унијом.

За разлику од раније нерентабилне цијене свиња, цијене свињског меса су и до сада држале солидну цијену, међутим у неким месарама забиљежен је и раст цијене свињског меса.

Петрић напомиње да је годинама устабилио сарадњу са откупљивачима па о пласману свиња са његове фарме није бринуо. Тако каже са фарме мјесечно изађе и до 150 свиња.а годишње за исхрану грла оде око 400 тона готове хране напомиње Петрић.

Да би ширили производњу,семберским сточарима треба још обрадивих површина. На овај проблем указују већ одавно наводећи да још око 1.000 хектара земљишта које је у својини републике а налази се на подручју Града Бијељина треба расподијелити путем закупа пољопривредницима.

Ниске цијене свиња до скоро су гушиле ову производњу, многи фармери су без оклијевања смањили број грла, а било је и оних који су од производње потпуно одустали.

С друге стране с обзиром да узгајивачима свиња министарство исплаћује подстицаје једном годишње, до сада су дуговања исплатили напомиње Петрић и додаје да исплату овогодишњих подстицаја очекују у фебруару или априлу наредне године.

(Мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар