Cijena tovljenika skočila na 70 feninga

Skok cijena tovljenih svinja obradovao je uzgajivače koji od početka godine čekaju na pozitivne efekte svog rada.

Republika Srpska 07.08.2016 | 19:02
Cijena tovljenika skočila na 70 feninga
Naime, u kratkom vremenu cijena tovljenika porasla je za 40 do 70 feninga po kilogramu jer je smanjena ponuda ovog mesa u Srpskoj.

U udruženju uzgajivača svinja pojašnjavaju da su domaći farmeri podigli cijenu tovljenika po ugledu na stočare u Evropi i Srbiji. Problem je nastao kažu jer je Evropska unija izvezla velike količine svinjskog mesa u Kinu, pa trenutno vlada ogromna potražnja, piše portalntvarena.com.

Očigledno je da zalihe svinjskog mesa u Evropi nisu enormno velike, kakve su bile u posljednjih godinu dana, kažu uzgajivači ali i napominju da je za njih bitnija činjenica što trenutno rade i ostvaruju zaradu.

Od ministarstva spoljne trgovinme i ekonomskih odnosa BiH zahtijevali su uzgajivači svinja kažu samo kvote i ono što im omogućavaju svi sklopljeni sporazumi sa Evropskom Unijom.

Za razliku od ranije nerentabilne cijene svinja, cijene svinjskog mesa su i do sada držale solidnu cijenu, međutim u nekim mesarama zabilježen je i rast cijene svinjskog mesa.

Petrić napominje da je godinama ustabilio saradnju sa otkupljivačima pa o plasmanu svinja sa njegove farme nije brinuo. Tako kaže sa farme mjesečno izađe i do 150 svinja.a godišnje za ishranu grla ode oko 400 tona gotove hrane napominje Petrić.

Da bi širili proizvodnju,semberskim stočarima treba još obradivih površina. Na ovaj problem ukazuju već odavno navodeći da još oko 1.000 hektara zemljišta koje je u svojini republike a nalazi se na području Grada Bijeljina treba raspodijeliti putem zakupa poljoprivrednicima.

Niske cijene svinja do skoro su gušile ovu proizvodnju, mnogi farmeri su bez oklijevanja smanjili broj grla, a bilo je i onih koji su od proizvodnje potpuno odustali.

S druge strane s obzirom da uzgajivačima svinja ministarstvo isplaćuje podsticaje jednom godišnje, do sada su dugovanja isplatili napominje Petrić i dodaje da isplatu ovogodišnjih podsticaja očekuju u februaru ili aprilu naredne godine.

(Mondo.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar