Студент из Бијељине на пројекту у Мозамбику

Студент стоматологије из Бијељине учесник међународног пројекта у Мозамбику.

Република Српска 07.08.2016 | 18:16
Студент из Бијељине на пројекту у Мозамбику
Међународно удружење студената стоматологије (ИАДС), у сарадњи са још двије међународне организације „Хумбле Смиле Фоундатион“ и „Сунсхине Аппроацх Фоундатион“, организоваће од 5. до 26. септембра ове године пројекат унапрјеђења оралног здравља у Мозамбику.

У реализацији овог пројекта учествоваће пет студената из цијелог свијета, а између осталих и Љубомир Мићић, студент пете године Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

Циљ овога пројекта је смањење инциденције каријеса путем појачане промоције оралног здравља. Едукација учесника укључује обуку о оралној хигијени, обуку о исхрани, савјете за редукцију употребе угљених хидрата, те обуку о употреби флуорида, а пројектом ће бити обухваћено 1300 школараца и 40 наставника, и то у мјестима Мтола и Мањацазе.

На питање шта га је инспирисало да се прикључи овом подухвату, Мићић нам је одговорио:

‚‚Па, прије свега, чињеница да у Мозамбику имају једног стоматолога на 135 000 људи, да преко 50% дјеце има каријес, да 9 од 100 дјеце не доживи свој пети рођендан, те да само 50% популације има приступ чистој води довољно је да се у сваком човјеку јави жеља да помогне и буде од користи. А сврху и значај пројекта у цјелини су ми објаснили Др Дарен Wеисс из Велике Британије, иначе вођа пројекта, и Др Мигуел Станлеy, приватни стоматолог чије услуге користи и нпр. Цристиано Роналдо, те су ме у интерном разговору предложили организаторима као особу која би им била од помоћи на овом пројекту, што је за мене изузетна част.“

Нагласио је и да ће ово за њега бити велико и важно искуство у даљем напретку и каријери.

Трошкове боравка за студенте сносиће организатори пројекта, док су трошкови путовања, визе и здравственог осигурања на терету ових ентузијаста. Ово је уједно и јавни позив донаторима и спонзорима да помогну нашем представнику, Љубомиру Мићићу из Бијељине, да отпутује у Африку и да свој допринос овом пројекту.

Мићић планира да, поред свог личног присуства и помоћи у реализацији пројекта, помогне овом подручју тако што ће им поклонити рукавице, маске и средства за дезинфекцију руку. 

Мићић је такође и члан удружења студената Републике Српске у Србији „Ехо Српске“, која је добила и признање од стране Владе Републике Српске за свој несебични ангажман и помоћ током мајских поплава 2014. године.

(БН/експрес.цо)
(Фото: Експрес.цо)

Коментари / 0

Оставите коментар