Student iz Bijeljine na projektu u Mozambiku

Student stomatologije iz Bijeljine učesnik međunarodnog projekta u Mozambiku.

Republika Srpska 07.08.2016 | 18:16
Student iz Bijeljine na projektu u Mozambiku
Međunarodno udruženje studenata stomatologije (IADS), u saradnji sa još dvije međunarodne organizacije „Humble Smile Foundation“ i „Sunshine Approach Foundation“, organizovaće od 5. do 26. septembra ove godine projekat unaprjeđenja oralnog zdravlja u Mozambiku.

U realizaciji ovog projekta učestvovaće pet studenata iz cijelog svijeta, a između ostalih i Ljubomir Mićić, student pete godine Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Cilj ovoga projekta je smanjenje incidencije karijesa putem pojačane promocije oralnog zdravlja. Edukacija učesnika uključuje obuku o oralnoj higijeni, obuku o ishrani, savjete za redukciju upotrebe ugljenih hidrata, te obuku o upotrebi fluorida, a projektom će biti obuhvaćeno 1300 školaraca i 40 nastavnika, i to u mjestima Mtola i Manjacaze.

Na pitanje šta ga je inspirisalo da se priključi ovom poduhvatu, Mićić nam je odgovorio:

‚‚Pa, prije svega, činjenica da u Mozambiku imaju jednog stomatologa na 135 000 ljudi, da preko 50% djece ima karijes, da 9 od 100 djece ne doživi svoj peti rođendan, te da samo 50% populacije ima pristup čistoj vodi dovoljno je da se u svakom čovjeku javi želja da pomogne i bude od koristi. A svrhu i značaj projekta u cjelini su mi objasnili Dr Daren Weiss iz Velike Britanije, inače vođa projekta, i Dr Miguel Stanley, privatni stomatolog čije usluge koristi i npr. Cristiano Ronaldo, te su me u internom razgovoru predložili organizatorima kao osobu koja bi im bila od pomoći na ovom projektu, što je za mene izuzetna čast.“

Naglasio je i da će ovo za njega biti veliko i važno iskustvo u daljem napretku i karijeri.

Troškove boravka za studente snosiće organizatori projekta, dok su troškovi putovanja, vize i zdravstvenog osiguranja na teretu ovih entuzijasta. Ovo je ujedno i javni poziv donatorima i sponzorima da pomognu našem predstavniku, Ljubomiru Mićiću iz Bijeljine, da otputuje u Afriku i da svoj doprinos ovom projektu.

Mićić planira da, pored svog ličnog prisustva i pomoći u realizaciji projekta, pomogne ovom području tako što će im pokloniti rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju ruku. 

Mićić je takođe i član udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji „Eho Srpske“, koja je dobila i priznanje od strane Vlade Republike Srpske za svoj nesebični angažman i pomoć tokom majskih poplava 2014. godine.

(BN/ekspres.co)
(Foto: Ekspres.co)

Komentari / 0

Ostavite komentar