ОИ - пливање: Катинка пливала против "жуте линије"!

Пливање је једна од лепотица сваких Летњих олимпијских игара. Ево првих резултата, медаља, нових светских рекорда...

Остали спортови 07.08.2016 | 18:45
ОИ - пливање: Катинка пливала против "жуте линије"!
Украс сваких Летњих олимпијских игара су атлетика и пливање.

Док чекамо да спортисти истрче на атлетску стазу и закораче у поље, у базену се увелико усталасала вода.

Аустралијске пливачице поставиле су нови светски рекорд на путу до златне медаље у штафети 4x100 на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру!

Аустралијанке су деоницу прешле за три минута и 30,65 секунди, чиме су поправиле свој рекорд од прошле године 3:30,98. Американке су завршиле са националним рекордом од 3:31.89. Трећа је била Канада са 3:32.89.

Симоне Мануел и Еби Вајцел водиле су на пола трке, али онда су аустралијске сестре Бронте и Кејт Кемпбел биле брже у последње две етапе.

Млађа Бронте је претекла Дану Волмер, а Кејт је била бржа од америчке звезде Кејти Ледецки.

Раније је Марк Хортон победио на 400 метара слободно, тако да Аустралија сада има два олимпијска злата. Пре четири године у Лондону освојила је само једну.

Мађарска пливачица Катинка Хосу освојила је своју прву олимпијску медаљу, а уједно је и поставила нови светски рекорд у тријумфу на 400 метара мешовито.

Мађарска звезда која има надимак "Гвоздена дама" због свог напорног распореда тренирања поправила је рекорд за више од две секунде. Она је трку завршила за четири минута и 26,36 секунди, и тако превазишла време од 4:28,43 Кинескиње Је Шивен.

Била је то заправо трка сјајне пливачице саме са собом, јер је публика на ТВ екрану током већег дела трке гледала само њено одстојање у одоносу на жуту линију светског рекорда, која се у базену не види. Они који су финале пратили преко малих екрана могли су и визуелно да примете о каквој се доминацији радило.

Сребрну медаљу освојила је Американка Маја Дирадо са 4:31,15, док је Шпанкиња Миреија Белмонте Гарсија освојила бронзу са 4:32.39.

Хосу има девет медаља са светских првенстава, од чега пет златних, али ово јој је прва олимпијска медаља.

Аустралијски пливач Мек Хортон победио је данас на 400 метара слободно, победивши ривала Сун Јанга из Кине.

Хортон је деоницу препливао за три минута и 41,55 секунди. Сун је био спорији за 13 стотинки, док је бронзана медаља припала Италијану Габријелеу Детију.

Хортон је у претпоследњој етапи преузео вођство испред Суна, дотадашњег олимпијског шампиона. После трке се, међутим, видело у колико су лошим односима њих двојица, јер су из базена изашли један поред другог и потпуно су се игнорисали.

Аустралијанац је после квалификација за ову трку испричао да је дошло до мањег инцидента пре почетка Игара.

"Он ме је попрскао водом да ме поздрави, али ја нисам одговорио јер немам времена за преваранте који се допингују", рекао је Хортон.

Сун је 2014. године одслужио тромесечну суспензију због коришћења забрањених супстанци.

Јапански пливач Косуке Хагино прекинуо је доминацију САД на 400 метара мешовито, пошто је освојио златну медаљу. Сребрна је припала Американцу Чејсу Кејлишу, а бронзу је освојио још један Јапанац Даија Сето.

Хагино и Сето одмакли су од остатка трке на лептиру и леђном стилу, а онда је Кејлиш почео да их пристиже, да би на прсном претекао Сетоа и напао водећег Хагина.

Јапанац је, међутим, задржао предност и победио за четири минута и 6,05 секунди. Хагино је у Лондону пре четири године освојио бронзану медаљу. Кејлиш је завршио за 4:06.75, а Сето за 4:09.71.

Хагино је постао први неамериканац који је освојио злато на 400 метара мешовито још од 1992. године и Барселоне.

Актуелни олимпијски шампион био је Рајан Локти, али он је у америчким квалификацијама био трећи и није успео да се пласира на Игре. Мајкл Фелпс је био шампион 2004. и 2008, али је ове године одустао од учешћа у дисциплини.

Том Долан је био шампион на Играма 1996. и 2000. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар