Аутолимар из Србије направио хеликоптер

Љубиша Милетић, шездесетчетворогодишњи аутолимар из села Скорице поред Ражња, требало би ускоро да оствари свој животни сан и полети хеликоптером којег је сам направио.

Србија 07.08.2016 | 14:49
Аутолимар из Србије направио хеликоптер
Милетић је за агенцију Бета рекао да не намјерава да лети ни високо ни далеко, већ да на некој од ливада поред села на кратко подигне хеликоптер од земље. На идеју да направи свој хеликоптер Милетић је дошао још 1972. године као војник који је стално обезбјеђивао војне полигоне поред Ниша, Лесковца и Врања на којима су слијетале и полијетале ове летјелице.

Хеликоптер дужине око пет метара и висине око два и по метра Милетић је почео да прави 1985. године по нацртима које је набавио од познаника инжењера, пилота и авиомеханичара. Конструкцију летјелице направио је од специјалних челичних цијеви танких зидова, главу ротора набавио је на отпаду од старог руског хеликоптера, мотор је узео од једног старог "ситроена“, а сједиште од "фиће“, док је све остале дијелове сам направио ручно или уз помоћ машина.

Према његовим прорачунима, до сада је у хеликоптер уложио око 20.000 евра.

"Конструкцију са мотором направио сам радећи даноноћно двадесетак дана. Међутим, након тога пуних 20 година нисам успио да набавим елисе како бих га комплетно саставио“, открива Милетић.



Након што је направио елисе од специјалног алуминијума набављеног у Њемачкој, Милетић је наставио да стално усавршава своју летјелицу: "Да бих подигао хеликоптер од земље преостало ми је још да избалансирам елисе и да број њених обртаја повећам са садашњих 250 на 400 до 420 у минути“, објашњава Милетић.

Ових дана, Милетић трага за инжењером или пилотом који би му помогао око балансирања елисе, а у међувремену покушава да и сам ријеши тај проблем због којег је летелица недовољно стабилна.

"Ја сам као Ђоковић, сам против свих. Немам ничију подршку, нико ми не верује да ћу успјети да полетим, али сигурно ћу то да урадим. Желим да докажем свима да сам успио, да мој труд није био узалудан“, поручио је овај ентузијаста који је у читавом ражњанском крају познат првенствено по томе што је за сеоску изложбу направио минијатурни трактор од дрвета.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алан Форд

07.08.2016 12:55

Беспослен поп и телад крштава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

07.08.2016 13:16

Сретно друже

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

07.08.2016 13:45

браво царе свака част, желим ти пуно среће и успјеха. иначе сам велики захљубљеник у хеликоптере и ако икад имаднем пара положићу за пилота хеликоптера и купићу себи газелу са 342, за то ми треба око 600 хиљада €. и није нека цифра кад видимо шта све људи имају

Name

драган

07.08.2016 13:58

Мајке ти у ста улози 20.000€ а све са отпада и старо. Не лупај глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста цемо са законима ??

07.08.2016 14:14

Бас ме заанима како позитивни законски прописи у Србији гледају на ово. Да ли за управљање било каком летилицом треба дозвола, итд, итд

ОДГОВОРИТЕ