Autolimar iz Srbije napravio helikopter

Ljubiša Miletić, šezdesetčetvorogodišnji autolimar iz sela Skorice pored Ražnja, trebalo bi uskoro da ostvari svoj životni san i poleti helikopterom kojeg je sam napravio.

Srbija 07.08.2016 | 14:49
Autolimar iz Srbije napravio helikopter
Miletić je za agenciju Beta rekao da ne namjerava da leti ni visoko ni daleko, već da na nekoj od livada pored sela na kratko podigne helikopter od zemlje. Na ideju da napravi svoj helikopter Miletić je došao još 1972. godine kao vojnik koji je stalno obezbjeđivao vojne poligone pored Niša, Leskovca i Vranja na kojima su slijetale i polijetale ove letjelice.

Helikopter dužine oko pet metara i visine oko dva i po metra Miletić je počeo da pravi 1985. godine po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara. Konstrukciju letjelice napravio je od specijalnih čeličnih cijevi tankih zidova, glavu rotora nabavio je na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor je uzeo od jednog starog "sitroena“, a sjedište od "fiće“, dok je sve ostale dijelove sam napravio ručno ili uz pomoć mašina.

Prema njegovim proračunima, do sada je u helikopter uložio oko 20.000 evra.

"Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspio da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio“, otkriva Miletić.



Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Njemačkoj, Miletić je nastavio da stalno usavršava svoju letjelicu: "Da bih podigao helikopter od zemlje preostalo mi je još da izbalansiram elise i da broj njenih obrtaja povećam sa sadašnjih 250 na 400 do 420 u minuti“, objašnjava Miletić.

Ovih dana, Miletić traga za inženjerom ili pilotom koji bi mu pomogao oko balansiranja elise, a u međuvremenu pokušava da i sam riješi taj problem zbog kojeg je letelica nedovoljno stabilna.

"Ja sam kao Đoković, sam protiv svih. Nemam ničiju podršku, niko mi ne veruje da ću uspjeti da poletim, ali sigurno ću to da uradim. Želim da dokažem svima da sam uspio, da moj trud nije bio uzaludan“, poručio je ovaj entuzijasta koji je u čitavom ražnjanskom kraju poznat prvenstveno po tome što je za seosku izložbu napravio minijaturni traktor od drveta.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

07.08.2016 12:55

Besposlen pop i telad krštava.

ODGOVORITE
Name

Miki

07.08.2016 13:16

Sretno druže

ODGOVORITE
Name

aa

07.08.2016 13:45

bravo care svaka čast, želim ti puno sreće i uspjeha. inače sam veliki zahljubljenik u helikoptere i ako ikad imadnem para položiću za pilota helikoptera i kupiću sebi gazelu sa 342, za to mi treba oko 600 hiljada €. i nije neka cifra kad vidimo šta sve ljudi imaju

Name

dragan

07.08.2016 13:58

Majke ti u sta ulozi 20.000€ a sve sa otpada i staro. Ne lupaj gluposti.

ODGOVORITE
Name

sta cemo sa zakonima ??

07.08.2016 14:14

Bas me zaanima kako pozitivni zakonski propisi u Srbiji gledaju na ovo. Da li za upravljanje bilo kakom letilicom treba dozvola, itd, itd

ODGOVORITE