Из млина у тањир

Воденица "чекетара", урађена по највишим мајсторским стандардима од дрвета, са каменом за млевење набављеним од породице Раичевић из Трстеника, која има воденичарску традицију дугу скоро два века, постављена је у кругу Омладинског насеља у Лозници, на Лагатору, некадашњем имању оца наше писмености и културе Вука Караџића.

Србија 07.08.2016 | 13:20
Из млина у тањир
За сат времена овај млин, како каже један од домаћина Драган Старчевић - Врце, самеље 10 килограма жита, од кукуруза, ража, до хељде. Гости оближњег "Плавог ресторана" практично добијају право из воденице, наравно путем кухиње, не само хлеб и пецива, већ и јела у којима је незаобилазно брашно од здравих житарица.

"Овакве воденице сигурно нема у западној Србији, јер изврсно пречишћава жито", прича академик професор др Мирко Керкез, угледни српски хирург. "Колико је важно да се једе жито са списка здраве хране, посебно самлевена на овако здрав начин, сувишно је и да се говори."



А уз саму воденицу је "војна кухиња" у пуном погону, којој је урађен генерални ремонт. У сваком тренутку може да крене на пут где се крчкају јела док путује. У њој се спрема и војнички пасуљ и мноштво јела по рецептима наших старамајки. Недавно је у ресторану, када је први пут "упаљена" ова машина, људима овог краја подељено више од 1000 порција војничког пасуља, чорбе и гулаша.

"Многи људи желе храну баш из казана", каже домаћин Драган Старчевић. "Наши посетиоци уживају у мирисима из војне кухиње и оним из воденице, који стижу на само неколико корака од наше летње баште. Многе пролазнике једноставно "омаме" мириси и долазе да уживају у јелима и да радознало гледају древна постројења за спремање хране.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар