Iz mlina u tanjir

Vodenica "čeketara", urađena po najvišim majstorskim standardima od drveta, sa kamenom za mlevenje nabavljenim od porodice Raičević iz Trstenika, koja ima vodeničarsku tradiciju dugu skoro dva veka, postavljena je u krugu Omladinskog naselja u Loznici, na Lagatoru, nekadašnjem imanju oca naše pismenosti i kulture Vuka Karadžića.

Srbija 07.08.2016 | 13:20
Iz mlina u tanjir
Za sat vremena ovaj mlin, kako kaže jedan od domaćina Dragan Starčević - Vrce, samelje 10 kilograma žita, od kukuruza, raža, do heljde. Gosti obližnjeg "Plavog restorana" praktično dobijaju pravo iz vodenice, naravno putem kuhinje, ne samo hleb i peciva, već i jela u kojima je nezaobilazno brašno od zdravih žitarica.

"Ovakve vodenice sigurno nema u zapadnoj Srbiji, jer izvrsno prečišćava žito", priča akademik profesor dr Mirko Kerkez, ugledni srpski hirurg. "Koliko je važno da se jede žito sa spiska zdrave hrane, posebno samlevena na ovako zdrav način, suvišno je i da se govori."



A uz samu vodenicu je "vojna kuhinja" u punom pogonu, kojoj je urađen generalni remont. U svakom trenutku može da krene na put gde se krčkaju jela dok putuje. U njoj se sprema i vojnički pasulj i mnoštvo jela po receptima naših staramajki. Nedavno je u restoranu, kada je prvi put "upaljena" ova mašina, ljudima ovog kraja podeljeno više od 1000 porcija vojničkog pasulja, čorbe i gulaša.

"Mnogi ljudi žele hranu baš iz kazana", kaže domaćin Dragan Starčević. "Naši posetioci uživaju u mirisima iz vojne kuhinje i onim iz vodenice, koji stižu na samo nekoliko koraka od naše letnje bašte. Mnoge prolaznike jednostavno "omame" mirisi i dolaze da uživaju u jelima i da radoznalo gledaju drevna postrojenja za spremanje hrane.

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar