Црногорац оптужен за помагање терориста ИД

Баварско Државно тужилаштво оптужило је Подгоричанина Влатка Вучелића (51) за недозвољено држање оружја и за “помоћ терористима при припреми тешког дела угрожавања државе Француске”.

Регион 07.08.2016 | 12:40
Црногорац оптужен за помагање терориста ИД
Вучелић је ухапшен 5. новембра прошле године на аутопуту Салзбург - Минхен у аутомобилу пуном оружја и експлозива.

У специјално направљеном простору белог “голфа” нађено је седам аутомата марке “застава” и калашњиков, две ручне бомбе и 200 грама ТНТ експлозива, два полуаутоматска пиштоља, револвер Магнум.

Крајња дестинација Вучелића био је Париз, где су терористи 13. новембра у неколико синхронизованих напада убили 130 људи.

“Баварско Државно тужилаштво је убеђено да су и оружје и експлозив били намењени за нападе, највероватније за серију напада тзв. Исламске државе”, пренео је њемачки лист "Зидојче цајтунг".

Тај медиј објавио је и да суђење Вучелићу почиње сутра пред Судом за заштиту државе у Земљаском суду у Минхену. Он се бранио ћутањем.

Државно тужилаштво полази и од тога да је за транспорт оружја Вучелић требало да добије 2.000 евра и да је знао да вози веома опасан терет.

У навигационом систему у аутомобила је била укуцана и једна париска адреса. Та адреса је била исписана и на једној цедуљи, коју је Вучелић имао код себе.

Осим адресе, био је ту и број телефона у Француској, са кога је Црногорац после хапшења био позван на свој мобилни, наводи се у тексту Кристијана Роста из “Зидојче цајтунга”.

Додаје се и да је због количине оружја и експлозива Вучелић морао да схвати да њиме треба да буде извршен терористички напад, тако аргументује државни тужилац.

“Влатко В. је знао и да је већ у јануару 2015. године у Паризу извршен један терористички напад са исламистичком позадином, на редакцију сатиричарског листа ’Шарли ебдо’.

У ауту пронађени експлозив ТНТ је перфектан за нападе самоубица, каже Државно тужилаштво. Оно полази од тога да је Влатко В. хтео да помогне нападачима и тиме да тешко оштети унутрашњу безбедност државе Француске”, наводи се у тексту “Зидојче цајтунга” .

Вучелић је пореклом из Пипера, био је сезонски радник компаније “Плантаже”, повремено надничар, није ожењен, нема деце и живео је сам у бараци на Конику.

ПОЛИЦИЈА ЦГ ТВРДИЛА: ДОКАЗА ДА ЈЕ ПОВЕЗАН СА ТЕРОРИСТИМА НЕМА

Из црногорске Управе полиције 14. новембра 2015. саопштили су званично да информације којима располажу у том моменту, “а које су добијене од официра за везу немачке полиције, не указују на то да је Влатко Вучелић повезан са терористичким актом у Француској”.

Један црногорски медиј објавио је тада, позивајући се на анонимни извор из Владе ЦГ, да је “повезаност Црногорца са нападом у Паризу апсолутна и злонамерна спекулација како би се спречиле НАТО интеграције”.

Извор: Вијести.ме

Коментари / 0

Оставите коментар