Crnogorac optužen za pomaganje terorista ID

Bavarsko Državno tužilaštvo optužilo je Podgoričanina Vlatka Vučelića (51) za nedozvoljeno držanje oružja i za “pomoć teroristima pri pripremi teškog dela ugrožavanja države Francuske”.

Region 07.08.2016 | 12:40
Crnogorac optužen za pomaganje terorista ID
Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salzburg - Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva.

U specijalno napravljenom prostoru belog “golfa” nađeno je sedam automata marke “zastava” i kalašnjikov, dve ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja, revolver Magnum.

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gde su teroristi 13. novembra u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi.

“Bavarsko Državno tužilaštvo je ubeđeno da su i oružje i eksploziv bili namenjeni za napade, najverovatnije za seriju napada tzv. Islamske države”, preneo je njemački list "Zidojče cajtung".

Taj medij objavio je i da suđenje Vučeliću počinje sutra pred Sudom za zaštitu države u Zemljaskom sudu u Minhenu. On se branio ćutanjem.

Državno tužilaštvo polazi i od toga da je za transport oružja Vučelić trebalo da dobije 2.000 evra i da je znao da vozi veoma opasan teret.

U navigacionom sistemu u automobila je bila ukucana i jedna pariska adresa. Ta adresa je bila ispisana i na jednoj cedulji, koju je Vučelić imao kod sebe.

Osim adrese, bio je tu i broj telefona u Francuskoj, sa koga je Crnogorac posle hapšenja bio pozvan na svoj mobilni, navodi se u tekstu Kristijana Rosta iz “Zidojče cajtunga”.

Dodaje se i da je zbog količine oružja i eksploziva Vučelić morao da shvati da njime treba da bude izvršen teroristički napad, tako argumentuje državni tužilac.

“Vlatko V. je znao i da je već u januaru 2015. godine u Parizu izvršen jedan teroristički napad sa islamističkom pozadinom, na redakciju satiričarskog lista ’Šarli ebdo’.

U autu pronađeni eksploziv TNT je perfektan za napade samoubica, kaže Državno tužilaštvo. Ono polazi od toga da je Vlatko V. hteo da pomogne napadačima i time da teško ošteti unutrašnju bezbednost države Francuske”, navodi se u tekstu “Zidojče cajtunga” .

Vučelić je poreklom iz Pipera, bio je sezonski radnik kompanije “Plantaže”, povremeno nadničar, nije oženjen, nema dece i živeo je sam u baraci na Koniku.

POLICIJA CG TVRDILA: DOKAZA DA JE POVEZAN SA TERORISTIMA NEMA

Iz crnogorske Uprave policije 14. novembra 2015. saopštili su zvanično da informacije kojima raspolažu u tom momentu, “a koje su dobijene od oficira za vezu nemačke policije, ne ukazuju na to da je Vlatko Vučelić povezan sa terorističkim aktom u Francuskoj”.

Jedan crnogorski medij objavio je tada, pozivajući se na anonimni izvor iz Vlade CG, da je “povezanost Crnogorca sa napadom u Parizu apsolutna i zlonamerna spekulacija kako bi se sprečile NATO integracije”.

Izvor: Vijesti.me

Komentari / 0

Ostavite komentar