БиХ - Бразил: О тарифним линијама за пилетину

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић оцијенио је позитивним што је прошлог мјесеца Влада Федерације БиХ утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини, чија је сврха, између осталог, отклањање препрека за улазак у Свјетску трговинску организацију (WТО).

Босна и Херцеговина 07.08.2016 | 10:41
БиХ - Бразил: О тарифним линијама за пилетину
Тако је брисана одредба члана 13. Закона којом се, по оцјени Европске комисије, нарушава досљедна примјена принципа слободне трговине из Споразума о стабилизацији и придруживању и инсистира на отклањању протекционистичких мјера у области трговине.

"Овим законом уклоњен је један од услова за улазак БиХ у WТО. Сада нам остају билатерални преговори с Бразилом, Русијом и Украјином", казао је Шаровић.

Окончање процеса преговора најприје је могуће с Бразилом с којим се, истиче, разговора у вези с царинским стопама, односно осам тарифних линија за пилеће месо, али и неколико других тарифних линија.

"Логично је да је Бразил заинтересован за ове производе и што повољнију царинску позицију на тржишту БиХ, али се у преговорима бх. страна мора придржавати заједнички усаглашене царинске политике с Европском унијом", каже Шаровић.

У току билатералних преговора, при којима се разматрају захтјеви Бразила, Украјине и Русије, он се нада да ће се с "једном или двије земље у току ове године завршити преговори".

Захтјеви Украјине по мишљењу босанскохерцеговачког преговарачког тима су веома широки и превазилазе интересе њихове привреде, посебно има ли се у виду веома скромна трговинска размјена с БиХ.

"Руска страна се веома касно укључила у преговоре тако што су нашој страни упутили тзв. 'иницијалне захтјеве Руске Федерације'. И захтјев Русије по нашој оцјени је преширок и далеко је изнад могућности традиционалне трговине двије стране, поред осталог њихов захтјев се односи и на редуцирање свих царинских стопа на 0 одсто што није реално", закључио је министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић.

Свјетска трговинска организација води рачуна о томе да државе наставе с укидањем трговинских сметњи приликом трговинских преговора и тиме гарантује континуирано напредовање слободне трговине.

С обзиром на то да државе у развоју чине двије трећине чланица WТО-а, та организација транзицијским и најнеразвијенијим државама пружа могућност да трговином ојачају свој развој.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

!#^

07.08.2016 09:24

Има л' одмора икада министре? :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

07.08.2016 09:57

Не бој се,неће се овај врућ напити хладне воде.

Name

Гојко

07.08.2016 09:47

Свака цаст,цовјек ради нон стоп,будуци предсједавајуци вијеца министара бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

07.08.2016 11:35

Тако СЕ ради у нормалном свијету, бизнис, трговина, продаја, размјена, итд,итд... Једини нацин да СЕ успије у свијету, а самим Тим, направи добар зивот за овај напацен Народ,.. А не као сто смо навикли, Лези хљебу, да те једем. Треба производити висе,

ОДГОВОРИТЕ