ОИ: Разочарање! Стјепановић, Цревар и Силађи без финала! Пао и свјетски рекорд!

Српски пливач Велимир Стјепановић није успео да се пласира у финале у трци на 400 метара слободно. Најмлађа чланица олимпијског тима Србије, српска пливачица Ања Цревар, заузела друго место у својој квалификационој групи у трци на 400 метара мешовито. Репрезентативац Србије у квалификацијама на 100 метара прсно испливао тек 26. резултат. Светски рекорд Адама Питија!

Остали спортови 06.08.2016 | 21:15
ОИ: Разочарање! Стјепановић, Цревар и Силађи без финала! Пао и свјетски рекорд!
Најбољи српски пливач у квалификацијама на 400 метара слободним стилом заузео 14. место.

Велимир Стјепановић у суботу је "пробио лед" наступом на 400 метара слободно, дисциплини од које на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру и није имао велика очекивања.

У Рио је допутовао са 15. временом ове године (3:46,72 минута) и у квалификацијама испливао 14. резултат - 3:46,78.

За пласман у финале било је потребно 3:45,43.

Стјепановић је пливао у најквалитетнијој квалификационој трци, одлично стартовао и био међу најбржима на 50, односно 100 метара, да би након тога успорио и на циљ стигао седми.

Пошто у овој дисциплини нема полуфинала, Веља је завршио такмичење и одмах се окренуо трци на 200 метара - његовој "главној" - која је на распореду већ у недељу у 18.20 по централноевропском времену.

Имајући то у виду, јасно је да би евентуални наступ у финалу на дупло дужој деоници (у ноћи између суботе и недеље) чак био контрапродуктиван.

"Оквирни план је да трка на 400 метара послужи више као загревање за оно што ме чека на 200 метара слободно, где желим да остварим максимум и нападнем што бољи резултат", рекао је Стјепановић уочи поласка на Игре.

Најмлађа чланица олимпијског тима Србије, српска пливачица Ања Цревар, заузела друго место у својој квалификационој групи у трци на 400 метара мешовито.

Ања Цревар изјавила је и пре одласка у Рио, да је већ самим пласманом на Олимпијске игре направила много у каријери, иако има само 16 година.

Желела је да ужива у највећој спортској светској смотри и није разочарала. У својој квалификационој групи у трци на 400 метара мешовито заузела је друго место, резултатом 4:43,19 минута.

Укупно је забележила 20. време у квалификацијама, док је најбржа била Мађарица Катинка Хосу (4:28.58).

Истина, Ања, која је европска првакиња у јуниорској конкуренцији, у Рио је дошла са улазним временом 4:41,54 минута, али ако се у прилог дода да је сигурно била узбуђена због првог наступа на првим Играма, разумљиво је да је тинејџерка без искуства испливала на очекиваном нивоу.

Оно што је сигурно је да Србија не мора да брине за будућност у пливачком спорту.

Репрезентативац Србије у квалификацијама на 100 метара прсно испливао тек 26. резултат. Светски рекорд Адама Питија!

Чаба Силађи у Рију је био пола секунде бржи него у полуфиналу овогодишњег Европског првенства, али му то није било довољно за пролаз. Ни изблиза!

Наш пливач је у квалификацијама на 100 метара прсно био последњи у својој групи, а укупно 26, у времену 1:00,76 секунди.

Чаба је пливао у групи са шампионом света, Британцем Адамом Питијем, који је већ на старту такмичења поправио сопствени светски рекорд - са 57,92 на 57,55!

Најближег конкурента, Јапанца Косекија, Пити је надмашио за 1,36 секунди.

Силађи је испунио "А" норму за Олимпијске игре, када је априла 2015. на митингу у Ајндховену остварио резултат 59,79. Данас би се тим резултатом комотно пласирао у полуфинале, али, како је и сам недавно признао - ове године имао је превише осцилација.

За њега је суботња трка уједно означила крај наступа у Рију, пошто му је 100 метара прсно била једина дисциплина.

Нешто више можемо да очекујемо само од Велимира Стјепановића на 200 метара слободно у недељу и евентуално на 100 метара у уторак. Катарина Симоновић (200 слободно) и поготово Ања Цревар (200 мешовито) ту су првенствено да би стицале искуство и "измериле" се са најбољима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

X

06.08.2016 19:37

Мекиње

ОДГОВОРИТЕ