OI: Razočaranje! Stjepanović, Crevar i Silađi bez finala! Pao i svjetski rekord!

Srpski plivač Velimir Stjepanović nije uspeo da se plasira u finale u trci na 400 metara slobodno. Najmlađa članica olimpijskog tima Srbije, srpska plivačica Anja Crevar, zauzela drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi u trci na 400 metara mešovito. Reprezentativac Srbije u kvalifikacijama na 100 metara prsno isplivao tek 26. rezultat. Svetski rekord Adama Pitija!

Ostali sportovi 06.08.2016 | 21:15
OI: Razočaranje! Stjepanović, Crevar i Silađi bez finala! Pao i svjetski rekord!
Najbolji srpski plivač u kvalifikacijama na 400 metara slobodnim stilom zauzeo 14. mesto.

Velimir Stjepanović u subotu je "probio led" nastupom na 400 metara slobodno, disciplini od koje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i nije imao velika očekivanja.

U Rio je doputovao sa 15. vremenom ove godine (3:46,72 minuta) i u kvalifikacijama isplivao 14. rezultat - 3:46,78.

Za plasman u finale bilo je potrebno 3:45,43.

Stjepanović je plivao u najkvalitetnijoj kvalifikacionoj trci, odlično startovao i bio među najbržima na 50, odnosno 100 metara, da bi nakon toga usporio i na cilj stigao sedmi.

Pošto u ovoj disciplini nema polufinala, Velja je završio takmičenje i odmah se okrenuo trci na 200 metara - njegovoj "glavnoj" - koja je na rasporedu već u nedelju u 18.20 po centralnoevropskom vremenu.

Imajući to u vidu, jasno je da bi eventualni nastup u finalu na duplo dužoj deonici (u noći između subote i nedelje) čak bio kontraproduktivan.

"Okvirni plan je da trka na 400 metara posluži više kao zagrevanje za ono što me čeka na 200 metara slobodno, gde želim da ostvarim maksimum i napadnem što bolji rezultat", rekao je Stjepanović uoči polaska na Igre.

Najmlađa članica olimpijskog tima Srbije, srpska plivačica Anja Crevar, zauzela drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi u trci na 400 metara mešovito.

Anja Crevar izjavila je i pre odlaska u Rio, da je već samim plasmanom na Olimpijske igre napravila mnogo u karijeri, iako ima samo 16 godina.

Želela je da uživa u najvećoj sportskoj svetskoj smotri i nije razočarala. U svojoj kvalifikacionoj grupi u trci na 400 metara mešovito zauzela je drugo mesto, rezultatom 4:43,19 minuta.

Ukupno je zabeležila 20. vreme u kvalifikacijama, dok je najbrža bila Mađarica Katinka Hosu (4:28.58).

Istina, Anja, koja je evropska prvakinja u juniorskoj konkurenciji, u Rio je došla sa ulaznim vremenom 4:41,54 minuta, ali ako se u prilog doda da je sigurno bila uzbuđena zbog prvog nastupa na prvim Igrama, razumljivo je da je tinejdžerka bez iskustva isplivala na očekivanom nivou.

Ono što je sigurno je da Srbija ne mora da brine za budućnost u plivačkom sportu.

Reprezentativac Srbije u kvalifikacijama na 100 metara prsno isplivao tek 26. rezultat. Svetski rekord Adama Pitija!

Čaba Silađi u Riju je bio pola sekunde brži nego u polufinalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, ali mu to nije bilo dovoljno za prolaz. Ni izbliza!

Naš plivač je u kvalifikacijama na 100 metara prsno bio poslednji u svojoj grupi, a ukupno 26, u vremenu 1:00,76 sekundi.

Čaba je plivao u grupi sa šampionom sveta, Britancem Adamom Pitijem, koji je već na startu takmičenja popravio sopstveni svetski rekord - sa 57,92 na 57,55!

Najbližeg konkurenta, Japanca Kosekija, Piti je nadmašio za 1,36 sekundi.

Silađi je ispunio "A" normu za Olimpijske igre, kada je aprila 2015. na mitingu u Ajndhovenu ostvario rezultat 59,79. Danas bi se tim rezultatom komotno plasirao u polufinale, ali, kako je i sam nedavno priznao - ove godine imao je previše oscilacija.

Za njega je subotnja trka ujedno označila kraj nastupa u Riju, pošto mu je 100 metara prsno bila jedina disciplina.

Nešto više možemo da očekujemo samo od Velimira Stjepanovića na 200 metara slobodno u nedelju i eventualno na 100 metara u utorak. Katarina Simonović (200 slobodno) i pogotovo Anja Crevar (200 mešovito) tu su prvenstveno da bi sticale iskustvo i "izmerile" se sa najboljima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

X

06.08.2016 19:37

Mekinje

ODGOVORITE