Бањалука: На ролерима улазе и у библиотеку

Мини-сукње, шортсеви, папуче, одјевни су предмети које многи Бањалучани сматрају прикладним за обављање обавеза у градским институцијама, а има и оних који са ролерима на ногама улазе у градску библиотеку.

Република Српска 06.08.2016 | 18:59
Бањалука: На ролерима улазе и у библиотеку
Кодекс облачења у јавним установама поштују у нешто већем броју тек њихови запослени, док грађани углавном сматрају да су одјећа и обућа коју носе у шетњу прикладне и за долазак код љекара или по родни лист.

У Градској управи кажу да постоји кодекс облачења којим је забрањено ношење мајица без рукава и без крагне, кратких панталона, бермуда, папуча, кломпи и сл.

"Немамо сазнања о кршењу прописа. За непридржавање Одлуке о кућном реду могу се примијенити дисциплинске мјере у складу са важећим прописима" навели су.

Избор одјеће није споран при уласку у Народну и универзитетску библиотеку, а директор Љиљана Петровић-Зечић каже да кодекс облачења за кориснике не постоји.

"Долазе нам корисници у лаганим хаљинама, краћим тренеркама, патикама, у ономе што им је згодно за учење, и мислим да у томе нема ништа лоше. Не знам за случајеве да су корисници долазили у неком посебно непристојном издању, али знам за случај када је читалац дошао у библиотеку у ролерима, па смо га замолили да изађе" рекла је Петровић-Зечић.

Каже да се и запослени облаче у складу са својим радним мјестом, а да се већина корисника, који су студенти и ученици, облачи лежерније.

"Када бисмо ми некога ко је непримјерено обучен санкционисали, питање је да ли бисмо у будућности имали тог корисника у библиотеци", закључује Петровић-Зечић.

У Дому здравља постоји пословни кодекс облачења којим је забрањено ношење прекратких и преуских сукања, панталона, хеланки, као и неукусно уских, кратких, деколтираних или провидних блуза, мајица са бретелама или без рукава.

"Забрањено је долазити у папучама и превише отвореним сандалама, а чарапе не смију бити интензивних боја или дезена. Дозвољено је умјерено коришћење модних детаља као што су каиш, марама, накит. Шминка мора да буде дискретна, уз избјегавање јаких и неприродних боја" рекла је стручни сарадник за односе с јавношћу у Дому здравља Дијана Ожеговић.

Милијана Ћ., коју смо затекли испред Дома здравља, каже да када бира одјећу обавезно размишља о томе какве су јој обавезе тога дана. Не би себи дозволила, каже, да је неко не пусти или, још горе, удаљи из неке институције јер је непримјерено обучена.

"То би за мене било невиђено понижење. Сматрам да се подразумијева да у Градску управу или код доктора не можеш ићи у тренерци или јапанкама" рекла је ова студенткиња.

Мушкарци и накит
У Дому здравља постоји и кодекс облачења за мушкарце.

"Мушкарци морају увијек имати чисту и уредну косу која је уредно подшишана. Мушки накит треба да буде дискретан. Неприкладном пословном одјећом за мушкарце сматрају се бермуде, мајице и кошуље без рукава и тренерке. Непожељно је ношење отворених сандала и папуча" рекла је сарадник за односе с јавношћу Дијана Ожеговић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

06.08.2016 21:14

Боље једног непристојно обуценог посетиоца избацити из јавне установе него таквом угадјати. Са таквим поступком били би упозерени и други корисници јавних мјеста да обрате пазњу на своје облацење и понасање. Јавни радници требају својим пристојним облацењем уценицима и простом народу да СЛУЗЕ за примјер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досле

06.08.2016 21:27

Ста знају папци ста је град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

06.08.2016 23:10

Сад це се сјетити да казњавају оне који нису осисани по ПСу, а затецени су у првој и дугој градској зони. Нема друге него продати куцу градјевинској мафији и отици на село.

ОДГОВОРИТЕ