Banjaluka: Na rolerima ulaze i u biblioteku

Mini-suknje, šortsevi, papuče, odjevni su predmeti koje mnogi Banjalučani smatraju prikladnim za obavljanje obaveza u gradskim institucijama, a ima i onih koji sa rolerima na nogama ulaze u gradsku biblioteku.

Republika Srpska 06.08.2016 | 18:59
Banjaluka: Na rolerima ulaze i u biblioteku
Kodeks oblačenja u javnim ustanovama poštuju u nešto većem broju tek njihovi zaposleni, dok građani uglavnom smatraju da su odjeća i obuća koju nose u šetnju prikladne i za dolazak kod ljekara ili po rodni list.

U Gradskoj upravi kažu da postoji kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje majica bez rukava i bez kragne, kratkih pantalona, bermuda, papuča, klompi i sl.

"Nemamo saznanja o kršenju propisa. Za nepridržavanje Odluke o kućnom redu mogu se primijeniti disciplinske mjere u skladu sa važećim propisima" naveli su.

Izbor odjeće nije sporan pri ulasku u Narodnu i univerzitetsku biblioteku, a direktor Ljiljana Petrović-Zečić kaže da kodeks oblačenja za korisnike ne postoji.

"Dolaze nam korisnici u laganim haljinama, kraćim trenerkama, patikama, u onome što im je zgodno za učenje, i mislim da u tome nema ništa loše. Ne znam za slučajeve da su korisnici dolazili u nekom posebno nepristojnom izdanju, ali znam za slučaj kada je čitalac došao u biblioteku u rolerima, pa smo ga zamolili da izađe" rekla je Petrović-Zečić.

Kaže da se i zaposleni oblače u skladu sa svojim radnim mjestom, a da se većina korisnika, koji su studenti i učenici, oblači ležernije.

"Kada bismo mi nekoga ko je neprimjereno obučen sankcionisali, pitanje je da li bismo u budućnosti imali tog korisnika u biblioteci", zaključuje Petrović-Zečić.

U Domu zdravlja postoji poslovni kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje prekratkih i preuskih sukanja, pantalona, helanki, kao i neukusno uskih, kratkih, dekoltiranih ili providnih bluza, majica sa bretelama ili bez rukava.

"Zabranjeno je dolaziti u papučama i previše otvorenim sandalama, a čarape ne smiju biti intenzivnih boja ili dezena. Dozvoljeno je umjereno korišćenje modnih detalja kao što su kaiš, marama, nakit. Šminka mora da bude diskretna, uz izbjegavanje jakih i neprirodnih boja" rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Dijana Ožegović.

Milijana Ć., koju smo zatekli ispred Doma zdravlja, kaže da kada bira odjeću obavezno razmišlja o tome kakve su joj obaveze toga dana. Ne bi sebi dozvolila, kaže, da je neko ne pusti ili, još gore, udalji iz neke institucije jer je neprimjereno obučena.

"To bi za mene bilo neviđeno poniženje. Smatram da se podrazumijeva da u Gradsku upravu ili kod doktora ne možeš ići u trenerci ili japankama" rekla je ova studentkinja.

Muškarci i nakit
U Domu zdravlja postoji i kodeks oblačenja za muškarce.

"Muškarci moraju uvijek imati čistu i urednu kosu koja je uredno podšišana. Muški nakit treba da bude diskretan. Neprikladnom poslovnom odjećom za muškarce smatraju se bermude, majice i košulje bez rukava i trenerke. Nepoželjno je nošenje otvorenih sandala i papuča" rekla je saradnik za odnose s javnošću Dijana Ožegović.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

06.08.2016 21:14

Bolje jednog nepristojno obucenog posetioca izbaciti iz javne ustanove nego takvom ugadjati. Sa takvim postupkom bili bi upozereni i drugi korisnici javnih mjesta da obrate paznju na svoje oblacenje i ponasanje. Javni radnici trebaju svojim pristojnim oblacenjem ucenicima i prostom narodu da SLUZE za primjer!

ODGOVORITE
Name

Dosle

06.08.2016 21:27

Sta znaju papci sta je grad.

ODGOVORITE
Name

vss

06.08.2016 23:10

Sad ce se sjetiti da kaznjavaju one koji nisu osisani po PSu, a zateceni su u prvoj i dugoj gradskoj zoni. Nema druge nego prodati kucu gradjevinskoj mafiji i otici na selo.

ODGOVORITE