ОИ - најава рукометног турнира: Французи и Норвежанке желе хет-трик!

Француска брани двоструко олимпијско злато, медаље желе и Немачка, Данска, Хрватска... Катар жели да понови успех са СП. Норвежанке фавориткиње у женској конкуренцији.

Остали спортови 08.08.2016 | 10:15
ОИ - најава рукометног турнира: Французи и Норвежанке желе хет-трик!
Могу ли Французи до треће узастопне златне медаље или ћемо у Рију добити новог рукометног владара - основно је питање пред почетак рукометног олимпијског турнира у Рио де Жанеиру.

Доминација Француза у светском рукомету почела је доласком Клода Онесте на место селектора пре 13 година, иако је мало недостајало да сада већ један од најтрофејнијих тренера свих времена рано заврши посао међу триколорима.

Лоше игре у групној фази на Светском првенству у Тунису 2005. године умало су га коштале отказа, али су Французи на крају ипак стигли до бронзе, а Онеста је остао на клупи, што се показало као одлична одлука. У том тренутку, француски рукомет на репрезентативном нивоу кренуо је узлазном путањом.

Од тада па до данас, Француска је освојила осам златних медаља, без пораза у финалним мечевима, од чега су два златна одличја освојена на олимпијским играма - у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године.

Екипа предвођена најбољим рукометашем света, Николом Карабатићем, у Рио де Жанеиру жели да настави тај низ и стигне до трећег олимпијског злата чиме би коначно претекла Совјетски савез, Русију (рачунају се одвојено), Хрватску и Југославију које имају по два златна олимпијска одличја.

Србија није успела да се квалификује на олимпијски турнир, као ни Русија, али Хрватска јесте и у Рију ће важити за једног од фаворита за медаљу.

Хрвати су учествовали на пет последњих олимпијских турнира, од којих су два пута освајали злато и сигурно се неће тако лако одрећи најсјајнијег олимпијског одличја, иако ће овог пута до њега морати без Ивана Балића, човека који их је водио до последње две олимпијске медаље.

Повреде су утицале на креирање списка селектора Жељка Бабића, на којем се на крају нису нашли средњи бек Домагој Павловић и пивот Марино Марић. У репрезентацији Хрватске нема ни Мирка Алиловића, голмана који је годинама био једна од најважнијих карика у екипи, али је одлучио да због приватних разлога пропусти Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

И Француска и Хрватска такмичење ће започети у “групи смрти” односно Групи А у којој су осим њих још Данска, Аргентина, Тунис и Катар.

Репрезентација Катара на овом првенству жели да понови успех са СП, на којем је стигла до финала у којем је поражена од Француске. “Легија странаца” коју предводи селецтор Валеро Ривера покушаће да помрси рачуне фаворитима и постане тек друга ваневропска репрезентација која је стигла до олимпијске медаље, након Јужне Кореје која је 1988. године у Сеулу освојила сребро.

Тунис и Аргентина су аутсајдери у овој групи, а коначни пласман Катара и Хрватске пред четвртфинале вјероватно ће одлучити њихов међусобни дуел на отварању првенства.

Ако сте мислили дас мо заборавили Данце, варате се. Иако нема ниједну олимпијску медаљу селекција чије прво име је фантастични Микел Хансен и која је двоструки европски првак, никако није искључена из борбе за медаљу.

У Групи Б су европски шампион Немачка, Пољска, Шведска, Словенија, Египт и домаћин Бразил.

Фаворит у овој групи је актуелни европски шампион, репрезентација Немачке, која је у одличној форми отишла у Бразил и која је уз Французе, Данце и Хрвате фаворит за освајање олимпијске медаље.

Рачуне фаворита у овој групи, али можда и у елиминационој фази можда би могла да поквари Словенија која је предвођена селектором Веселином Вујовићем кроз квалификациони турнир изборила визу за Рио.

Пољска предвођена Карелом Билецким, који ће носити и заставу Пољске на отварању Олимпијских игара, сигурно рачуна најмање на пласман у четвртфинале, као и селекција Шведске, четвороструки шампион Европе, који је пласман у Рио изборио кроз квалификацииони турнир, оставивши иза себе селекцију Шпаније.

Репрезентација Египта практично је отписана у овој групи, али Бразил се нада да би могао да прође групну фазу. Екипа Ђордија Рибере узда се у чињеницу да пола екипе чине играчи из шпанске АСОБАЛ лиге, за очекивати је да као домаћини имају и наклоност судија, а разлог за оптимизам виде и у ремију са данским Колдингом током припремног периода. Ипак, не треба очекивати сензацију када је у питању мушка селекција Бразила, пласма у четвртфинале био би прави успјех.

Бразил са једним пивотом

Занимљиву одлуку пред олимпијске игре донео је бразилски селектор Ђорди Рибера, који је одлучио да у екипи има само једног пивота, Александра Позера. И остали селектори водећи се својим тактичким замислима повукли су сличне потезе одлучивши се за само једног или двојицу играча на неким позицијама у тиму, попут катарског селектора Валера Ривере који је повео само једног средњег бека, Кемала Малаша.

КОГА НЕЋЕМО ГЛЕДАТИ:

Олимпијски рукометни турнир биће сиромашнији за неколико одличних играча, углавном због чињенице да њихове селекције нису успјеле да изборе пласма у Рио.

Осим најбољег стрелца Лиге шампиона Момира Илића, у Рију нећемо гледати ни Македонца Кирила Лазарова, Руса Тимура Дибирова, као ни Чеха Филипа Јиху. Олимпијски турнир пропустиће и шпански репрезентативци Арпад Штербик, Ђоан Канељас и Јулан Агуинагалде...

ТУРНИР ДАМА: НОРВЕЖАНКЕ БРАНЕ ТРОН

Када је у питању женски олимпијски турнир главне фавориткиње су Норвежанке, које попут Француза у мушкој конкуренцији циљају треће злато у низу.

Екипа Торира Хегеирсона жели да стигне до још једног најсјајнијег одличја, чиме би изједначила рекорд Данске која је доминирала рукометом од ОИ у Атланти 1996. до Атине 2004. године.

На том путу највећи противници ће им бити селекција Црне Горе коју су савладали у лондонском финалу пре четири године резултатом 26:23, али и селекција Јужне Кореје, која је друга најуспешнија нација када је у питању женски рукомет на Олимпијским играма.

Две златне, три сребрне и једну бронзану освојиле су Јужнокорејанке и уз Кину, која је 1984. године освојила бронзу, су једина неевропска земља која је освајала олимпијско одличје. За разлику од њихове мушке селекције, женска рукометна репрезентација има много веће шансе да стигне до медаље.

Бразилке које су на СП у Србију у мечу за шампионску титулу савладале селекцију Србије резултатом 22:20, највеће наде полажу у Едуарду Идалину Аморим, најбољу рукометашицу света у 2014. години.

Свој деби на олимпијским играма уписаће рукометашице Холандије, које су пласман у Рио оствариле кроз квалификациони турнир у Мецу.

Састав група у женској конкуренцији

Група А: Ангола, Бразил, Црна Гора, Норвешка, Румунија, Шпанија Гропа Б: Аргентина, Француска, Холандија, Русија, Јужна Кореја, Шведска Као и у мушкој конкуренцији већ на старту олимпијског турнира гледаћемо дерби, који ће играти домаћа селекција - Бразил и актуелни олимпијски шампион, Норвешка.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар