Позадина терористичких напада у Њемачкој

Нападачи који су у јулу извели терористичке нападе у Њемачкој, предходно су добили упутства од припадника самозване Исламске државе из Саудијске Арабије, преносе данас њемачки медији позивајући се на Савезну канцеларију за борбу против тероризма.

Свијет 06.08.2016 | 13:10
Позадина терористичких напада у Њемачкој
Оба нападача, 17-годишњи избјеглица из Авганистана, који је 18. јула  у возу ножем и сјекиром тешко повриједио више путника у Баварској, а потом страдао у сукобу са полицијом и 27-годишњи бомбаш самоубица, мигрант из Сирије, који је активирао експлозив непосредно прије концерта такође у Баварској, претходно су преко интернет чета примили инструкције из Саудијске Арабије.

Нападачу из воза је, за сада непозната особа, дала инструкцију да се аутомобилом залети у масу људи на шта је он одговорио да не умије да вози.

Он је касније сам одлучио да напад спроведе ножем и сјекиром на путнике у локалном возу.

Такође, 27-годишњи Сиријац је недјељу дана прије напада, преко истог интернет чета добио налог како да спроведе напад међу посјетиоцима концерта на отвореном простору.

Како наводи "Шпигел онлајн", нападач је требао да остави експлозив у публици на концерту, а он сам је, у пропагандне сврхе Исламске државе, имао задатак да сними напад.

Према тим сазнањима, очигледно је да се бомба у ранцу нападача случајно активирала, мада је званично истрага о овом нападу и даље у току, преносе њемачки медији.

Саудијска Арабија је њемачким органима понудила помоћ при проналажењу особа из ове земље из које су терористима слале инструкције.

"Урадићемо све што је потребно како би расвјетлили позадину овог случаја", поручила је Влада Саудијске Арабије њемачким властима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

06.08.2016 15:50

Позадина терористицког напада у Њемацким је погресна политика према избјеглицама садасњих њемацки власти!

ОДГОВОРИТЕ