Pozadina terorističkih napada u Njemačkoj

Napadači koji su u julu izveli terorističke napade u Njemačkoj, predhodno su dobili uputstva od pripadnika samozvane Islamske države iz Saudijske Arabije, prenose danas njemački mediji pozivajući se na Saveznu kancelariju za borbu protiv terorizma.

Svijet 06.08.2016 | 13:10
Pozadina terorističkih napada u Njemačkoj
Oba napadača, 17-godišnji izbjeglica iz Avganistana, koji je 18. jula  u vozu nožem i sjekirom teško povrijedio više putnika u Bavarskoj, a potom stradao u sukobu sa policijom i 27-godišnji bombaš samoubica, migrant iz Sirije, koji je aktivirao eksploziv neposredno prije koncerta takođe u Bavarskoj, prethodno su preko internet četa primili instrukcije iz Saudijske Arabije.

Napadaču iz voza je, za sada nepoznata osoba, dala instrukciju da se automobilom zaleti u masu ljudi na šta je on odgovorio da ne umije da vozi.

On je kasnije sam odlučio da napad sprovede nožem i sjekirom na putnike u lokalnom vozu.

Takođe, 27-godišnji Sirijac je nedjelju dana prije napada, preko istog internet četa dobio nalog kako da sprovede napad među posjetiocima koncerta na otvorenom prostoru.

Kako navodi "Špigel onlajn", napadač je trebao da ostavi eksploziv u publici na koncertu, a on sam je, u propagandne svrhe Islamske države, imao zadatak da snimi napad.

Prema tim saznanjima, očigledno je da se bomba u rancu napadača slučajno aktivirala, mada je zvanično istraga o ovom napadu i dalje u toku, prenose njemački mediji.

Saudijska Arabija je njemačkim organima ponudila pomoć pri pronalaženju osoba iz ove zemlje iz koje su teroristima slale instrukcije.

"Uradićemo sve što je potrebno kako bi rasvjetlili pozadinu ovog slučaja", poručila je Vlada Saudijske Arabije njemačkim vlastima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

06.08.2016 15:50

Pozadina teroristickog napada u Njemackim je pogresna politika prema izbjeglicama sadasnjih njemacki vlasti!

ODGOVORITE