Видео: У Атини су му "украли" злато, у Рију је запалио пламен!

Олимпијски пламен у Рију требало је да запали Пеле, одустао је због здравља, па је пронађена замена.

Остали спортови 06.08.2016 | 14:15
Видео: У Атини су му "украли" злато, у Рију је запалио пламен!
Спекулисало се о Роналду, најављен је Куертен као главни фаворит, а на крају је велика част указана Вандерлеју Кордеиру де Лими.

Ко се не сећа, Де Лима је био трагичар Олимпијских игара у Атини 2004. године када га је неколико километара пре краја маратона, док је био у вођству, један "навијач" изгурао са стазе у публику.

Ирски фанатик, свештеник Корнелијус Хоран Нил обележио је један од најсрамотнијих догађаја у историји модерних Игара и буквално одузео Де Лими највећи олимпијски сан, златну медаљу.

Срећом, један прибрани Грк Паливиос Косивас је зграбио Ирца и омогућио Бразилцу да настави трку, коју је на крају завршио као трећи иза Италијана Стефана Балдинија и Американца Мебрата Кефлетигија.

Атлетски савез Бразила се бунио и тражио да се Де Лими додели златна медаља, што се дешавало раније у изузетном околностима, али МОК није променио одлуку.

Хоран Нил је у годинама након тога имао сличне "излете" на спортским догађајима, на пример у Формули 1, неколико пута је нагласио да је покушао да се извини Де Лими, да је због тога чак почео да учи Португалски, али није успео да дође до њега.

"Жао ми је, не могу да вратим време. Нисам желео да му направим проблем, само сам тражио пажњу медија како бих људи сазнали да се рођење новог Исуса приближава", рекао је прошле године Ирац.

Сада, 12 година касније, 47-годишњи Бразилац добио је ако ништа лепу утеху, запалио је олимпијски пламен на првим Играма у Јужној Америци.Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар