Video: U Atini su mu "ukrali" zlato, u Riju je zapalio plamen!

Olimpijski plamen u Riju trebalo je da zapali Pele, odustao je zbog zdravlja, pa je pronađena zamena.

Ostali sportovi 06.08.2016 | 14:15
Video: U Atini su mu "ukrali" zlato, u Riju je zapalio plamen!
Spekulisalo se o Ronaldu, najavljen je Kuerten kao glavni favorit, a na kraju je velika čast ukazana Vanderleju Kordeiru de Limi.

Ko se ne seća, De Lima je bio tragičar Olimpijskih igara u Atini 2004. godine kada ga je nekoliko kilometara pre kraja maratona, dok je bio u vođstvu, jedan "navijač" izgurao sa staze u publiku.

Irski fanatik, sveštenik Kornelijus Horan Nil obeležio je jedan od najsramotnijih događaja u istoriji modernih Igara i bukvalno oduzeo De Limi najveći olimpijski san, zlatnu medalju.

Srećom, jedan pribrani Grk Palivios Kosivas je zgrabio Irca i omogućio Brazilcu da nastavi trku, koju je na kraju završio kao treći iza Italijana Stefana Baldinija i Amerikanca Mebrata Kefletigija.

Atletski savez Brazila se bunio i tražio da se De Limi dodeli zlatna medalja, što se dešavalo ranije u izuzetnom okolnostima, ali MOK nije promenio odluku.

Horan Nil je u godinama nakon toga imao slične "izlete" na sportskim događajima, na primer u Formuli 1, nekoliko puta je naglasio da je pokušao da se izvini De Limi, da je zbog toga čak počeo da uči Portugalski, ali nije uspeo da dođe do njega.

"Žao mi je, ne mogu da vratim vreme. Nisam želeo da mu napravim problem, samo sam tražio pažnju medija kako bih ljudi saznali da se rođenje novog Isusa približava", rekao je prošle godine Irac.

Sada, 12 godina kasnije, 47-godišnji Brazilac dobio je ako ništa lepu utehu, zapalio je olimpijski plamen na prvim Igrama u Južnoj Americi.Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar