Повучен приједлог за стечај „Елвака“

Окружни привредни суд у Бијељини обуставио је, на приједлог директора „Елвака“ Срђана Текића, спровођење претходног поступка за утврђивање услова за отварање стечаја у овом предузећу.

Република Српска 06.08.2016 | 11:30
Повучен приједлог за стечај „Елвака“
Текић је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба рекао да је очекивао да ће покретање стечајног поступка ићи брже и да ће привремени стечајни управник моћи склапати уговоре са заинтересованим пословним партнерима, у складу са приложеним писмима намјере тих партнера, како би се постојећа производња наставила и увећала, а фабрика електрода коначно активирала у пуном капацитету.

“Како се то није могло десити, били смо принуђени, због бојазни да би се заинтересоване фирме могле због споре динамике предомислити и инвестирати далеко од Бијељине, да повучемо приједлог за отварање стечајног поступка, како би “Елвацо” могао легитимно склапати уговоре са заинтересованим инвеститорима”, каже Текић.

У том смислу, додао је, већ је закључен уговор о закупу дијела пословног простора, односно производних капацитета који се односе на фабрику електрода и панела за ограде са фирмом “Римеко” из Сарајева, те се у најскорије вријеме очекује покретање производње, ремонт постројења, сертификација електрода и пласман у великим количинама.

Текић истиче да ће до краја овог мјесеца на сличан начин бити бити дефинисани пословни партнери и у преосталом дијелу “Елвака”.

„То се, прије свега, односи на пословне партнере из Белгије, који су заинтересовани за производњу танкова за гориво, али их интересује покривеност тржишта овим производима у региону и они ће своју пословну понуду дефинисати до краја августа. Уколико се не одлуче за наставак пословне сарадње, има и других заинтересованих потенцијалних пословних партнера који желе да сарађују са “Елваком”, истиче Текић.

Окружни привредни суд у Бијељини 15. јула је наложио спровођење претходног поступка за утврђивање услова за отварање стечаја и одбио директан стечај који је директор предузећа тражио.

За привременог стечајног управника тада је именовао Лазу Ђурђевића који је у року од од 30 дана требало да утврди да ли постоје разлози за отварање стечајног поступка.

Текић је раније упозорио Управни одбор тог предузећа да се из овог предузећа сваки мјесец извлаче велике суме новца кроз послове са повезаном фирмом „Елвацо стеел“, те затражио да се то пријави органима надлежним за организовани криминал.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у јуну је из овог предузећа изузело документацију у вези са кредитом од 6,5 милиона КМ који је „Елвацо“ добио од Инвестиционо – развојне банке Републике Српске.

Жиро-рачуни „Елвака“ блокирани су од децембра 2014. године, након што је ликвидирана Бобар банка, а око 90 одсто имовине предузећа, процијењене на 22 милиона КМ, је под хипотеком.

Извор: Цапитал

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ГОРАН

06.08.2016 10:07

СТА ЈЕ СА БАЊАЛУЦКИМ КОСМОСОМ. МИНИСТАР ДЈОКИЦ И ЊЕГОВ ПУЛЕН ВИЈЕСТИЦА САМО ДОГОВАРАЈУ ПРОДАЈУ,А ВИЈЕСТИЦА САМО ЈАГЊЕТИНУ ТУЦЕ У ОРХИДЕЈИ. 15.08.2016 ПОНОВО ГЕНЕРАЛНИ СТРАЈК.ОПЕТ СУ НАС СЛАГАЛИ.ПОЗИВАМО БН ТВ ДА НАС МАЛО ОБИДЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммм

06.08.2016 11:45

Сарајево полако преузима,..

Name

Аликин

06.08.2016 12:30

Озбиљнија власт у федерацији све њихове фирме презимају РС ми цемо само радити погледајте по Бијељини па гласајте

ОДГОВОРИТЕ