Povučen prijedlog za stečaj „Elvaka“

Okružni privredni sud u Bijeljini obustavio je, na prijedlog direktora „Elvaka“ Srđana Tekića, sprovođenje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u ovom preduzeću.

Republika Srpska 06.08.2016 | 11:30
Povučen prijedlog za stečaj „Elvaka“
Tekić je za poslovni portal CAPITAL.ba rekao da je očekivao da će pokretanje stečajnog postupka ići brže i da će privremeni stečajni upravnik moći sklapati ugovore sa zainteresovanim poslovnim partnerima, u skladu sa priloženim pismima namjere tih partnera, kako bi se postojeća proizvodnja nastavila i uvećala, a fabrika elektroda konačno aktivirala u punom kapacitetu.

“Kako se to nije moglo desiti, bili smo prinuđeni, zbog bojazni da bi se zainteresovane firme mogle zbog spore dinamike predomisliti i investirati daleko od Bijeljine, da povučemo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, kako bi “Elvaco” mogao legitimno sklapati ugovore sa zainteresovanim investitorima”, kaže Tekić.

U tom smislu, dodao je, već je zaključen ugovor o zakupu dijela poslovnog prostora, odnosno proizvodnih kapaciteta koji se odnose na fabriku elektroda i panela za ograde sa firmom “Rimeko” iz Sarajeva, te se u najskorije vrijeme očekuje pokretanje proizvodnje, remont postrojenja, sertifikacija elektroda i plasman u velikim količinama.

Tekić ističe da će do kraja ovog mjeseca na sličan način biti biti definisani poslovni partneri i u preostalom dijelu “Elvaka”.

„To se, prije svega, odnosi na poslovne partnere iz Belgije, koji su zainteresovani za proizvodnju tankova za gorivo, ali ih interesuje pokrivenost tržišta ovim proizvodima u regionu i oni će svoju poslovnu ponudu definisati do kraja avgusta. Ukoliko se ne odluče za nastavak poslovne saradnje, ima i drugih zainteresovanih potencijalnih poslovnih partnera koji žele da sarađuju sa “Elvakom”, ističe Tekić.

Okružni privredni sud u Bijeljini 15. jula je naložio sprovođenje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja i odbio direktan stečaj koji je direktor preduzeća tražio.

Za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovao Lazu Đurđevića koji je u roku od od 30 dana trebalo da utvrdi da li postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka.

Tekić je ranije upozorio Upravni odbor tog preduzeća da se iz ovog preduzeća svaki mjesec izvlače velike sume novca kroz poslove sa povezanom firmom „Elvaco steel“, te zatražio da se to prijavi organima nadležnim za organizovani kriminal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u junu je iz ovog preduzeća izuzelo dokumentaciju u vezi sa kreditom od 6,5 miliona KM koji je „Elvaco“ dobio od Investiciono – razvojne banke Republike Srpske.

Žiro-računi „Elvaka“ blokirani su od decembra 2014. godine, nakon što je likvidirana Bobar banka, a oko 90 odsto imovine preduzeća, procijenjene na 22 miliona KM, je pod hipotekom.

Izvor: Capital

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GORAN

06.08.2016 12:07

STA JE SA BANJALUCKIM KOSMOSOM. MINISTAR DJOKIC I NJEGOV PULEN VIJESTICA SAMO DOGOVARAJU PRODAJU,A VIJESTICA SAMO JAGNJETINU TUCE U ORHIDEJI. 15.08.2016 PONOVO GENERALNI STRAJK.OPET SU NAS SLAGALI.POZIVAMO BN TV DA NAS MALO OBIDJU.

ODGOVORITE
Name

hmmmm

06.08.2016 13:45

Sarajevo polako preuzima,..

Name

Alikin

06.08.2016 14:30

Ozbiljnija vlast u federaciji sve njihove firme prezimaju RS mi cemo samo raditi pogledajte po Bijeljini pa glasajte

ODGOVORITE