Моралне лекције Драгана Ђурића: У овом друштву зна се ко је какав!

Хајде да упоредимо... „Са Зеком на челу Партизан рапидно пропада, садашњи дуг је око 20.000.000 евра, може ли још неко, осим мене, да се похвали како ниједан рачун није потписао по кафанама“, пита се некадашњи председник црно-белих!

Фудбал 06.08.2016 | 12:30
Моралне лекције Драгана Ђурића: У овом друштву зна се ко је какав!
Ретко се оглашава, кад каже изазива пажњу. Да ли прича аргументовано или у празно, на другима ЈЕ да процене, тек Драган Ђурић је провирио из медијске изолације у којој се налазио месецима и решио да „оплете“ по Партизану. По људима од којих је са некима сарађивао, а који су сада на челним функцијама. И онима за које се верује да владају из сенке.

Некадашњи председник црно-белих, у опширном интервјуу Спортском журналу, означио је актуелну врхушку погубном по интересе клуба, спочитао им непланско пословање, продаје главних играча тима, одласке појединаца без обештећења, пребацио да су увећали дуг за 100 пута у односу на његово време и открио да су поједини играчи Парног ваљка штрајковали пред гостовање у Крушевцу.

Рекло би се, ништа ново, јер се све то, чак и много горе, дешавало у време кад је управоДраган Ђурић командовао из председничке фотеље. Тад је био мета, сад је, у име опозиције - јер не крије да је стао уз Ненада Бјековића (каже „може да буде одличан господин председник“) у улози нападача на Ивана Ћурковића, Милорада Вучелића, Милоша Вазуру, али и - Жарка Зечевића.

„Зека је ментор и идеолог свега“, уверава Ђурић у разговору за Журнал. „Поштујем га, оставио је траг у Партизану, али не знам шта ово сада ради. Њихово време је прошло. Сад се много брже раде, није више 1947. Видите, Звезда ради пуним гасом, смањује дугове. А они? Додатно задужују Партизан. Мислили су да ће Партизан полако да пропадне, али са њима на челу то иде рапидно. Зечевић, Ћурковић, Вазура, Вучелић, позади Обућина... Партизан је 13. на табели, изгуби ли од Војводине биће претпоследњи“.

ЗАШТО ЈЕ ВАЗУРА РАСПРОДАО ШАМПИОНСКИ ТИМ БЕЗ ОБЕШТЕЋЕЊА?

И то је чињеница. Само, тешко је утврдити ко је све одговоран за овакво стање. Актуелна власт сматра да „не може да дише“ због дугова које јој је у наслеђе оставио баш Ђурић, што је пре неколико дана изиритирало генералног директора Милоша Вазуру, па је бившег председника назвао - криминалцем.

„Ја криминалац? Не желим то да коментаришем. У овом друштву се одлично зна ко је какав. Хајде да упоредимо ствари које сам радио, а које је он. Да ли је криминал кад употребљавате службену картицу у приватне сврхе, плаћате рођендане и потрошите на то 10.000.000 динара. Сматрате да је у реду да дође у фудбал који је био писмоноша, курир по Министарству правде, где је имао плату 45.000 динара и напише себи уговор од 220.000 евра? Је ли нормално има премују 100 одсто, исто као играчи? Да прода више од десет фудбалера без обештећења. За Лукача смо имали понуду 1.900.000 евра, отишао је за 80.000 евра. Бранко Илић, Волков и Стефан Бабовић су пуштени за џабе, Дринчић за 200.000 евра, а нама нудили 2.000.000 евра. Нико у Партизану тако није радио. Грешка? Не, можеш да погрешиш једном, не десет пута“, сматра Ђурић.

Објаснио је како је он пословао, уверавајући да ниједном током свог мандата није закинуо клуб за евро.

„За својих шест и по година ниједан рачун нисам потписао у ресторану, на службеном путовању. Све сам плаћао личном картицом. Тражили су месецима рачуне које је Драган Ђурић потписивао по кафанама и нису могли да пронађу ниједан. Може ли још који председник Партизана, осим мене, тиме да се похвали? И онда ме тај клинац назива криминалцем, а видите шта је све он радио за годину. Оставили смо му тим са јесењом титулом и седам бодова предности, распродао га је, без обештећења. Зашто је то урадио?“

ХВАЛЕ СЕ ТРАНСФЕРИМА ЛУКИЋА И ШАПОЊИЋА, А ЈА ПРОДАМ МИТРА И ПАРЕ ЛЕГНУ ОДМАХ

Смета Драгану Ђурићу начин на који се руководство опходи према играчком кадру. Руку на срце, исте замерке је и сам трпео док је седео у фотељи.

„Распродали су наш златан, шампионски тим, који се са свима шалио, имао седам бодова више од Звезде. Зашто је отишао Данко Лазовић? Нису хтели да попију кафу са њим... А хтео је да остане у Партизану“.

Говорио је и трансферима појединаца.

„Хвале се, Лукића су продали супер, за 1.500.000 евра, Шапоњића такође, а ја сам Митровића продао за 5.000.000 евра, плус 2.000.000. А Шапоњић је исти таленат као Митровић. Још су га продали у шест рата, а ја Митровића - у три дана уплата“.

Посебна тема сваког разговора са Драганом Ђурићем морају да буду финансије. Он сматра да је преузео клуб кад је био у дуговима и да их је из њих - избавио.

„Кад сам преузео Партизан 2008. дуг је био 16.800.000 евра и 1.200.000 што је Толе Караџић купио Фејсу. Кад смо отишли крајем 2014. био је око 11.000.000 евра, не рачунајући наша потраживања. Господа која су правила финансијски извештај „надувала“ су обавезе. Пример: ставили су да се Милету Јовичићу дугује 126.000.000 динара. ПравИ дуг је око 18.000.000. Ево још: дугује се Евентиму 65.000.000, у ствари - дугују они нама“.

Даље...

„Кад се одбију наша потраживања дуг је 200.000 евра. Ево, 31. децембра легло је 450.000 евра од УЕФА, после 4.000.000 за Шкулетића, па за Митровића 1.700.000, Лазара Марковића 1.500.000, Настасића 400.000, ТВ Аренаспорт 1.800.000, Адидаса 250.000, ситних спонзора...“

ДУГУЈУ 20.000.000 ЕВРА, ПЛАЋАЈУ ЗАСТАРЕЛЕ ОБАВЕЗЕ...

На питање колико Партизан данас дугује, Ђурић је имао спреман одговор.

„Прича се да је садашњи дуг око 20.000.000 евра“, рекао је, а на потпитање како је могуће да за 19 месеци дуг нарасте 100 пута узвратио: „Ако плаћају застарале дугове Зеки, трошкаре картицом, склапају уговоре са играчима...“

Ту долазимо до још једне тачке у којој се сукобљавају Милош Вазура и Драган Ђурић. Генерални директор рече пре неки дан да Партизану тек долази на наплату 500.000 евра дуга према менаџеру Серђу Бертију за трансфер Стефана Савића у Манчестер Сити, 2011.

„Вазура прича о Бертију, а он не зна шта је Берти. О Бертију може да прича Жарко Зечевић, радио је с њим. Ја сам са Бертијем пословао директно, никад преко друге агенције, заговарао сам да се менаџерима увек плати. Ко је од њих тужио Партизан док сам ја био председник. Још нешто, обавезе према Бертију су застареле. Исто као што су и том Зекином пајтосу Хилу, адвокату из Лихтенштајна, којем су платили застареле. После три године застаре“.

ШТРАЈК ПРЕД КРУШЕВАЦ! ПЛАТИЛИ САМО ПЕТОРИЦУ

Открио је Драган Ђурић и детаљ из свлачионице Партизана, у данима који су претходили смени тренера.

„Имам изузетно потизивно мишљење о Ивану Томићу, али са овим људима ни Капело не би ништа урадио. Дан пред гостовање Напретку исплатили су само петорицу играча: Гогуу, Евертона, Михајловића, Леонарда и Ђурђића. Остали су штрајковали. Божинов и капитен Илић ишли су у суботу код Томића. Кад сам то чуо, знао сам да ћемо да изгубимо у Крушевцу“.

ЗАШТО ЈЕ ВАЗУРА СЕДЕО СА ЖИВКОВИЋЕМ У ЊЕГОШЕВОЈ?

Посебан осврт и занимљиво излагање имао је некадашњи председник о „случају Андрија Живковић“.

„Зашто је Вазура седам дана пре утакмице са Пољацима седео са Јовицом Живковићем у Небојшиној улици? Сви играчи то знају. Да ли су у некој комбинацији - не знам“, рекао је Ђурић.

Упуст, одбио да прихвати одговорност за накарадно склопљен уговор са менаџерима за време његове владавине који је и довео до проблема.

„Ја нисам учествовао у продаји Живковића. Да, подржао сам то, али у Барселону на преговоре су ишла двојица потпредседника, Миле Јовичић и још један. Кад је дошла нова управа остало је још годину и по до истека. Тад му је требало рећи: хоћеш - нећеш, од тога зависи да ли играш. Нису то урадили, очито су били у дослуху са оцем. Да сам је био ту, потписао би сигурно. Па, зашто га нису продали зимус Бенфики за 5.000.000 евра“, пита Драган Ђурић заСпортски журнал.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар