Moralne lekcije Dragana Đurića: U ovom društvu zna se ko je kakav!

Hajde da uporedimo... „Sa Zekom na čelu Partizan rapidno propada, sadašnji dug je oko 20.000.000 evra, može li još neko, osim mene, da se pohvali kako nijedan račun nije potpisao po kafanama“, pita se nekadašnji predsednik crno-belih!

Fudbal 06.08.2016 | 12:30
Moralne lekcije Dragana Đurića: U ovom društvu zna se ko je kakav!
Retko se oglašava, kad kaže izaziva pažnju. Da li priča argumentovano ili u prazno, na drugima JE da procene, tek Dragan Đurić je provirio iz medijske izolacije u kojoj se nalazio mesecima i rešio da „oplete“ po Partizanu. Po ljudima od kojih je sa nekima sarađivao, a koji su sada na čelnim funkcijama. I onima za koje se veruje da vladaju iz senke.

Nekadašnji predsednik crno-belih, u opširnom intervjuu Sportskom žurnalu, označio je aktuelnu vrhušku pogubnom po interese kluba, spočitao im neplansko poslovanje, prodaje glavnih igrača tima, odlaske pojedinaca bez obeštećenja, prebacio da su uvećali dug za 100 puta u odnosu na njegovo vreme i otkrio da su pojedini igrači Parnog valjka štrajkovali pred gostovanje u Kruševcu.

Reklo bi se, ništa novo, jer se sve to, čak i mnogo gore, dešavalo u vreme kad je upravoDragan Đurić komandovao iz predsedničke fotelje. Tad je bio meta, sad je, u ime opozicije - jer ne krije da je stao uz Nenada Bjekovića (kaže „može da bude odličan gospodin predsednik“) u ulozi napadača na Ivana Ćurkovića, Milorada Vučelića, Miloša Vazuru, ali i - Žarka Zečevića.

„Zeka je mentor i ideolog svega“, uverava Đurić u razgovoru za Žurnal. „Poštujem ga, ostavio je trag u Partizanu, ali ne znam šta ovo sada radi. Njihovo vreme je prošlo. Sad se mnogo brže rade, nije više 1947. Vidite, Zvezda radi punim gasom, smanjuje dugove. A oni? Dodatno zadužuju Partizan. Mislili su da će Partizan polako da propadne, ali sa njima na čelu to ide rapidno. Zečević, Ćurković, Vazura, Vučelić, pozadi Obućina... Partizan je 13. na tabeli, izgubi li od Vojvodine biće pretposlednji“.

ZAŠTO JE VAZURA RASPRODAO ŠAMPIONSKI TIM BEZ OBEŠTEĆENJA?

I to je činjenica. Samo, teško je utvrditi ko je sve odgovoran za ovakvo stanje. Aktuelna vlast smatra da „ne može da diše“ zbog dugova koje joj je u nasleđe ostavio baš Đurić, što je pre nekoliko dana iziritiralo generalnog direktora Miloša Vazuru, pa je bivšeg predsednika nazvao - kriminalcem.

„Ja kriminalac? Ne želim to da komentarišem. U ovom društvu se odlično zna ko je kakav. Hajde da uporedimo stvari koje sam radio, a koje je on. Da li je kriminal kad upotrebljavate službenu karticu u privatne svrhe, plaćate rođendane i potrošite na to 10.000.000 dinara. Smatrate da je u redu da dođe u fudbal koji je bio pismonoša, kurir po Ministarstvu pravde, gde je imao platu 45.000 dinara i napiše sebi ugovor od 220.000 evra? Je li normalno ima premuju 100 odsto, isto kao igrači? Da proda više od deset fudbalera bez obeštećenja. Za Lukača smo imali ponudu 1.900.000 evra, otišao je za 80.000 evra. Branko Ilić, Volkov i Stefan Babović su pušteni za džabe, Drinčić za 200.000 evra, a nama nudili 2.000.000 evra. Niko u Partizanu tako nije radio. Greška? Ne, možeš da pogrešiš jednom, ne deset puta“, smatra Đurić.

Objasnio je kako je on poslovao, uveravajući da nijednom tokom svog mandata nije zakinuo klub za evro.

„Za svojih šest i po godina nijedan račun nisam potpisao u restoranu, na službenom putovanju. Sve sam plaćao ličnom karticom. Tražili su mesecima račune koje je Dragan Đurić potpisivao po kafanama i nisu mogli da pronađu nijedan. Može li još koji predsednik Partizana, osim mene, time da se pohvali? I onda me taj klinac naziva kriminalcem, a vidite šta je sve on radio za godinu. Ostavili smo mu tim sa jesenjom titulom i sedam bodova prednosti, rasprodao ga je, bez obeštećenja. Zašto je to uradio?“

HVALE SE TRANSFERIMA LUKIĆA I ŠAPONJIĆA, A JA PRODAM MITRA I PARE LEGNU ODMAH

Smeta Draganu Đuriću način na koji se rukovodstvo ophodi prema igračkom kadru. Ruku na srce, iste zamerke je i sam trpeo dok je sedeo u fotelji.

„Rasprodali su naš zlatan, šampionski tim, koji se sa svima šalio, imao sedam bodova više od Zvezde. Zašto je otišao Danko Lazović? Nisu hteli da popiju kafu sa njim... A hteo je da ostane u Partizanu“.

Govorio je i transferima pojedinaca.

„Hvale se, Lukića su prodali super, za 1.500.000 evra, Šaponjića takođe, a ja sam Mitrovića prodao za 5.000.000 evra, plus 2.000.000. A Šaponjić je isti talenat kao Mitrović. Još su ga prodali u šest rata, a ja Mitrovića - u tri dana uplata“.

Posebna tema svakog razgovora sa Draganom Đurićem moraju da budu finansije. On smatra da je preuzeo klub kad je bio u dugovima i da ih je iz njih - izbavio.

„Kad sam preuzeo Partizan 2008. dug je bio 16.800.000 evra i 1.200.000 što je Tole Karadžić kupio Fejsu. Kad smo otišli krajem 2014. bio je oko 11.000.000 evra, ne računajući naša potraživanja. Gospoda koja su pravila finansijski izveštaj „naduvala“ su obaveze. Primer: stavili su da se Miletu Jovičiću duguje 126.000.000 dinara. PravI dug je oko 18.000.000. Evo još: duguje se Eventimu 65.000.000, u stvari - duguju oni nama“.

Dalje...

„Kad se odbiju naša potraživanja dug je 200.000 evra. Evo, 31. decembra leglo je 450.000 evra od UEFA, posle 4.000.000 za Škuletića, pa za Mitrovića 1.700.000, Lazara Markovića 1.500.000, Nastasića 400.000, TV Arenasport 1.800.000, Adidasa 250.000, sitnih sponzora...“

DUGUJU 20.000.000 EVRA, PLAĆAJU ZASTARELE OBAVEZE...

Na pitanje koliko Partizan danas duguje, Đurić je imao spreman odgovor.

„Priča se da je sadašnji dug oko 20.000.000 evra“, rekao je, a na potpitanje kako je moguće da za 19 meseci dug naraste 100 puta uzvratio: „Ako plaćaju zastarale dugove Zeki, troškare karticom, sklapaju ugovore sa igračima...“

Tu dolazimo do još jedne tačke u kojoj se sukobljavaju Miloš Vazura i Dragan Đurić. Generalni direktor reče pre neki dan da Partizanu tek dolazi na naplatu 500.000 evra duga prema menadžeru Serđu Bertiju za transfer Stefana Savića u Mančester Siti, 2011.

„Vazura priča o Bertiju, a on ne zna šta je Berti. O Bertiju može da priča Žarko Zečević, radio je s njim. Ja sam sa Bertijem poslovao direktno, nikad preko druge agencije, zagovarao sam da se menadžerima uvek plati. Ko je od njih tužio Partizan dok sam ja bio predsednik. Još nešto, obaveze prema Bertiju su zastarele. Isto kao što su i tom Zekinom pajtosu Hilu, advokatu iz Lihtenštajna, kojem su platili zastarele. Posle tri godine zastare“.

ŠTRAJK PRED KRUŠEVAC! PLATILI SAMO PETORICU

Otkrio je Dragan Đurić i detalj iz svlačionice Partizana, u danima koji su prethodili smeni trenera.

„Imam izuzetno potizivno mišljenje o Ivanu Tomiću, ali sa ovim ljudima ni Kapelo ne bi ništa uradio. Dan pred gostovanje Napretku isplatili su samo petoricu igrača: Goguu, Evertona, Mihajlovića, Leonarda i Đurđića. Ostali su štrajkovali. Božinov i kapiten Ilić išli su u subotu kod Tomića. Kad sam to čuo, znao sam da ćemo da izgubimo u Kruševcu“.

ZAŠTO JE VAZURA SEDEO SA ŽIVKOVIĆEM U NJEGOŠEVOJ?

Poseban osvrt i zanimljivo izlaganje imao je nekadašnji predsednik o „slučaju Andrija Živković“.

„Zašto je Vazura sedam dana pre utakmice sa Poljacima sedeo sa Jovicom Živkovićem u Nebojšinoj ulici? Svi igrači to znaju. Da li su u nekoj kombinaciji - ne znam“, rekao je Đurić.

Upust, odbio da prihvati odgovornost za nakaradno sklopljen ugovor sa menadžerima za vreme njegove vladavine koji je i doveo do problema.

„Ja nisam učestvovao u prodaji Živkovića. Da, podržao sam to, ali u Barselonu na pregovore su išla dvojica potpredsednika, Mile Jovičić i još jedan. Kad je došla nova uprava ostalo je još godinu i po do isteka. Tad mu je trebalo reći: hoćeš - nećeš, od toga zavisi da li igraš. Nisu to uradili, očito su bili u dosluhu sa ocem. Da sam je bio tu, potpisao bi sigurno. Pa, zašto ga nisu prodali zimus Benfiki za 5.000.000 evra“, pita Dragan Đurić zaSportski žurnal.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar