Хрватска одбила да прими ноту Србије

Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач изјавио је синоћ да је Хрватска одбила да прими протестну ноту Србије због паљења српске заставе на обележавању годишњице "Олује" у Книну, јер, како је поручио, "инфлација нота ствара неред".

Регион 06.08.2016 | 09:28
Хрватска одбила да прими ноту Србије
Српско Министарство спољних послова упутило је ноту Хрватској због паљења заставе, оценивши то "вандалским чином" и позвало да се починитељи казне.

Хрватска агенција Хина наводи да је "то пета протестна нота које су власти у Београду упутиле Загребу у последњих десетак дана, којима је заједничко то да Хрватску оптужују за рехабилитацију усташког покрета, величање осуђених терориста и за одлуке хрватских судова "уперене против српског народа''".

Хина додаје да је хрватска полиција објавила да је због паљења заставе Србије ухапсила два мушкарца стара 27 и 44 године.

Ковач је рекао да је његово министарство упознато с нотом која је послата факсом, али да је одбило да је службено прими јер "инфлација нота ствара неред".

"То је очигледно стратегија Србије која жели да створити утисак да Хрватска нема кредибилитет на плану правне државе. Ми смо земља која је кредибилна, а нека Србија покаже да је кредибилна. Нека не скреће пажњу са својих обвеза, нека их спроводи посебно на подручју правосуђа, у контексту преговора о чланству у ЕУ нека се бави сама са собом и нека нас остави на миру", изјавио је Ковач новинарима у Книну.

По његовим речима, Хрватска је показала да је правна држава, а "Србија нека се брине о себи и сарађује с Хашким судом".

Коментаришући критике српског колеге Ивице Дачића због говора хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на годишњици "Олује" у Книну, Ковач је позвао Србију "да се не бави говором председнице који је био изврстан".

"Дијагноза (у говору) је била изврсна, јер је предсједница рекла да је ''Олуја'' била акција за ослобађање окупираних подручја Хрватске. Ми смо поразили идеју Велике Србије у Хрватској, а то је важан допринос да се један део српског народа реши вируса Велике Србије", тврди Ковач.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

родјо

06.08.2016 07:39

Та Србија вам и јесте створила дрзаву 1918,која се ни у ком слуцају није требала звати Југославија.Арцибалд Рајс....! Стета је ради Италијана сто ради Србије остависе Истру и Далмацију. Неби било згорег да несто процитате из историје....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греска у корацима

06.08.2016 10:12

РХ је цлан ЕУ-а нота се достави Бриселу као и захтјеви за наплату дуговња онда је комуникација БГ-Брисел-ЗГ. Инфлаија је у осјецају срамоте за уцињене свињарије. Поздрав од Зитни Поток у дијаспори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.08.2016 12:17

То ти мислис.Боли Брисел брига за ноте хрватској.Умјесто нота срби конацно треба да престану куповати хрватске производе и посјецивати хрватско море.Никаква нота немозе промијенити то да је хрватска огрезла у фасизну и нетолеранцији.