Hrvatska odbila da primi notu Srbije

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je sinoć da je Hrvatska odbila da primi protestnu notu Srbije zbog paljenja srpske zastave na obeležavanju godišnjice "Oluje" u Kninu, jer, kako je poručio, "inflacija nota stvara nered".

Region 06.08.2016 | 09:28
Hrvatska odbila da primi notu Srbije
Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave, ocenivši to "vandalskim činom" i pozvalo da se počinitelji kazne.

Hrvatska agencija Hina navodi da je "to peta protestna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u poslednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova "uperene protiv srpskog naroda''".

Hina dodaje da je hrvatska policija objavila da je zbog paljenja zastave Srbije uhapsila dva muškarca stara 27 i 44 godine.

Kovač je rekao da je njegovo ministarstvo upoznato s notom koja je poslata faksom, ali da je odbilo da je službeno primi jer "inflacija nota stvara nered".

"To je očigledno strategija Srbije koja želi da stvoriti utisak da Hrvatska nema kredibilitet na planu pravne države. Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna. Neka ne skreće pažnju sa svojih obveza, neka ih sprovodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU neka se bavi sama sa sobom i neka nas ostavi na miru", izjavio je Kovač novinarima u Kninu.

Po njegovim rečima, Hrvatska je pokazala da je pravna država, a "Srbija neka se brine o sebi i sarađuje s Haškim sudom".

Komentarišući kritike srpskog kolege Ivice Dačića zbog govora hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na godišnjici "Oluje" u Kninu, Kovač je pozvao Srbiju "da se ne bavi govorom predsednice koji je bio izvrstan".

"Dijagnoza (u govoru) je bila izvrsna, jer je predsjednica rekla da je ''Oluja'' bila akcija za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske. Mi smo porazili ideju Velike Srbije u Hrvatskoj, a to je važan doprinos da se jedan deo srpskog naroda reši virusa Velike Srbije", tvrdi Kovač.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rodjo

06.08.2016 09:39

Ta Srbija vam i jeste stvorila drzavu 1918,koja se ni u kom slucaju nije trebala zvati Jugoslavija.Arcibald Rajs....! Steta je radi Italijana sto radi Srbije ostavise Istru i Dalmaciju. Nebi bilo zgoreg da nesto procitate iz istorije....!

ODGOVORITE
Name

Greska u koracima

06.08.2016 12:12

RH je clan EU-a nota se dostavi Briselu kao i zahtjevi za naplatu dugovnja onda je komunikacija BG-Brisel-ZG. Inflaija je u osjecaju sramote za ucinjene svinjarije. Pozdrav od Zitni Potok u dijaspori.

ODGOVORITE
Name

Boki

06.08.2016 14:17

To ti mislis.Boli Brisel briga za note hrvatskoj.Umjesto nota srbi konacno treba da prestanu kupovati hrvatske proizvode i posjecivati hrvatsko more.Nikakva nota nemoze promijeniti to da je hrvatska ogrezla u fasiznu i netoleranciji.